Skriv ut

Malou Andersson, hantverksprofil v.5

Malou Andersson Ni som besökte Väv08 i Leksand i höstas kanske lade märke till en serie vävda trasmattor som genom tekniken skaftväxling hade fått mönster av stiliserade insekter? Mattorna var tillverkade av Malou Andersson från Hägersten i Stockholm som genom ett stipendium från Svenska Vävrådet fått möjlighet att fördjupa sig i både skaftväxling och att översätta former av insekter till textilt material.

Idén började när Malou gick andra året på textila hantverksutbildningen på HV skola och vävde en matta med motiv av skalbaggar.

- Jag tror att det är en kombination av att insekter både är vackra och lite läskiga som lockade. De kan skimra i de mest fantastiska färger samtidigt som de kan orsaka enorm förstörelse på odlingar, hus och för allergiker.
Matta med spindlar Matta med vita skräddare Matta med bärfis

Just mattor är något som Malou har specialiserat sig på. Förutom mattor i skaftväxling har det blivit mattor i rya och rosengång. Och inte minst en i flossa som hon vävde som gesällbrev under sista veckorna på HV skola. När den visades upp på examensutställningen så blev självaste Nationalmuseum intresserade av att köpa in den till sina textila samlingar. Det har ännu inte blivit bestämt om den hamnar på museet och Malou är tveksam till om hon vill sälja den.

- Jag tror att det är roligare att själv kunna visa upp mitt gesällprov på utställningar än att den ska hamna i samlingarna och kanske inte visas alls.
Gesällprov

Efter HV skola samt förberedande konstskolor i Örebro och Falkenberg och en vävutbildning på Gamleby folkhögskola är planen nu att starta företag. Drömmen och målet är att kunna försörja sig på hantverket men till en början får det kompletteras med ett deltidsjobb som städerska. På gesällbrevet står det att Malou är konstväverska men hon tycker själv att textil hantverkare är mer korrekt. För förutom mattor, beklädnadstyger, gardiner, kuddar, bildväv och sjalar så broderar hon just nu mycket textila bilder.

- Konstskolorna gav mig en bra grund i måleri och teckning som jag har stor nytta av i formgivningsprocessen när jag arbetar med mina textilier.

Malou funderar på sin roll som hantverkare gentemot en bred massa av konsumenter och tror att det kan behövas upplysning för att uppskatta värdet av hållbara produkter.

- Vi hantverkare måste få folk att inse hur mycket arbete och tid det verkligen ligger bakom en hantverksprodukt och varför den kostar mer än en liknande produkt märkt ”Made in China” som till exempel är maskintillverkad. Istället för att köpa fem mattor i en billighetsbutik som du kan se golvet igenom efter första tvätten kan man välja att investera i en matta och därmed ändra det slit och släng-tänk som vi länge levt i. Jag vill att man ska uppskatta närproducerat hantverk lika mycket som närproducerad mat.
Mia Lindgren