Skriv ut

Maria Gunnarsson V.27

Maria Gunnarsson, 26 år. Tandteknikerstuderande från Umeå.maria1.jpg

Maria är en pysslare som provar på olika hantverk i olika material när hon får chansen och lär sig gärna nya saker. Metall är hennes favoritmaterial. Maria har gått en ettårig utbildning i smide och drömmer om att en dag ha en egen smedja.parlplatta.jpgDen senaste skapelsen är en liten pennburk gjord av en gammal kartongburk, papper och en tjusig bildremsa från en broschyr. Innan det ett större projekt i form av en pärlplatta, 30x50 cm.

Pyssleriet började redan på dagis. Maria tyckte alltid det var skoj att klippa & klistra, tåta ihop grejer i garn, tyg, gips, sådant som fanns tillgängligt. Intresset för slöjd växte och blev större efter gymnasiet. Maria gick en slöjdkurs på Umeå universitet och fick prova på olika gamla och nya slöjdtekniker i blandade material där bland ull, lin, trä, järn och koppar.

 

Maria ser sig själv som en pysslare med smedsdrömmar. De förebilder Maria har när det gäller slöjd och hantverk är hennes far och faster.

Inspirationen finner hon överallt och ingenstans.
– Har aldrig reflekterat över det. Antar att det jag ser, hör, känner som tilltalar mig fastnar någonstans i mitt lilla huvud och växer fram till en idé senare. Kanske, kanske inte, säger Maria.

Det konstigaste någon har sagt rörande hennes hantverkande är;pennmugg.jpg
– Smed?! Varför ska du bli det? Du borde hålla på med nåt mer kvinnligt.

Det Maria tror kan förändra hantverkssynen är att synas, höras, märkas mer på ett nytt sätt och tycker kravallslöjd är ett utmärkt initiativ.

Maria berättar om ett projekt då hon gjorde knivar, slöjdknivar. Smidde och skaftade. Det roliga var att tänka på både funktion, form och estetik. Hon ville att knivarna skulle vara bekväma att använda och fungera bra, men även att de skulle vara vackra att se på. Resultatet blev blandat berättar hon, några blev lyckade andra inte. Men hon lärde sig mycket och hade kul på vägen.

Om sitt eget hantverkande säger Maria att hon alltid kommer att vara en pysslare och kommer alltid vilja lära sig och prova på nya saker. Hon drömmer om en egen smedja där hon kan hamra loss när som helst.
– En dag kommer jag att ha den, även om jag är gammal gumma då, säger Maria Gunnarsson.

 

knivar.jpg

 

Skrivet av Veronica Olofsson