Skriv ut

Motorsågskonst, pryl v.27

Motorsågskonst

stefannolia080614.jpg 

– ” Folk blir ofta imponerade och tror inte att man kan göra så detaljrikt bara med motorsåg. Jag får ofta höra att mina djur ser naturliga ut, som om jag fångat dem mitt i en rörelse. Man kan tro att det ska se klumpigt ut.” 
Stefan Karlsson, Motorsågsskulptör.

 

På fri hand, utan skiss eller penna, sågar motorsågsskulptören Stefan Karlsson fram detaljrika djur ur stora stockar.
Stefan är 47 år och kommer från Ilarstorp Godegård utanför Motala. Förutom motorsågs skulptör är han byggnadsmålare, med ådring och marmorering som specialitet.

Det hela började julen -86 när han skulle med motorsåg skapa en tomte. Det blev ingen tomte utan en stående hare. Tjällmo haren kallar Stefan den och haren har sedan dess fått stå som förlaga för Stefans vidare skapande.
 
bild2.jpg 

Stefan är uppvuxen i en skogsarbetar familj där närheten till inspirationen, verktyget och materialen alltid funnits nära tillhands. Ryktet om motorsågskonstnären spred sig snabbt och han får många beställningar bland annat på födelsedagspresenter. Nu arbetar han mycket på marknader för Husqvarna som han även är sponsrad av.   

stock.jpg  huvudistock.jpg   fardig.jpg

– ”Min specialitet är att skulptera djur från vår svenska fauna, älgen är mitt favoritdjur.
Jag börjar alltid såga ut huvudet på djuret. Använder ingen skiss eller penna, jag sågar på fri hand om det inte är ett speciellt motiv beställt.”
 

De två mest kritiska momenten, berättar Stefan, är början och slutdetaljerna på skulpturen. Att börja på rätt ställe på stocken är oerhört viktigt. Sedan de slutliga detaljerna som horn, klövar, ögon och tänder är även de kritiska moment. Virket ska hålla ihop och räcka till, det ska inte vara någon spricka, spik eller något annat som uppdagas och hindrar. Stefan arbetar nästan helt uteslutande i naturliga stockar. Han har prövat att formge limträblock när han fick ett uppdrag, tillsammans med en annan motorsågs skulptör, men det naturliga får gå före.  fardigolaserad.jpg 

onar.jpg  På sin repertoar har han ett flertal örnar som effektivt används för att skrämma iväg gäss från åkrar. LRF har köpt åtta stycken som bönderna kan låna till sina åkrar. 

Stefan Karlsson tar upp beställningar och har en hemsida där man kan se tidigare verk.
För att komma till Stefans hemsida Skogkonst
Klicka här.

Veronica Olofsson