Skriv ut

Pipparkaksformar, prylprofil v.6

Pipparkaka- en extra krydda.

websidensvart.jpg

Det började som en ordvits.
Begreppet pipparkakor/pepparkakor är väl någonting som alltid cirkulerat. Vi har alltid sagt baka pipparkakor.
Det där har sedan hängt kvar genom åren och för något år sedan började jag skissa på idén, varför inte låta formarna komma till liv på riktigt?


Resultatet blev pipparkaksformar och de första formarna såg dagens ljus i november 07, precis i tid för att kunna lanseras till julförsäljningen.
– ” Jag tyckte själv att det vore en kul present att ge bort innan jul eller till lucia och nu med Alla hjärtans dag, så passar det ju också bra säger Susanne Burelo, skaparen av pipparkaksformarna.
Susanne är i grunden utbildad civilekonom som vidareutbildat sig inom grafisk design och formgivning vid NYU och School of Visual Arts i New York. När hon flyttade hem från New York förra året så beslöt hon sig för att öppna eget och att satsa på egen design.
Idag arbetar Susanne som formgivare och smyckesdesigner i egen regi.


Det som Susanne tyckte var mest prövande var tidspressen.
– ”Att hinna producera formarna i tid innan jul, dessutom var det oerhört nervöst när jag satt hemma med ett lager och egentligen inte hade någon aning om ifall jag skulle kunna sälja några, skulle det fungera? Var jag för sent ute? Skulle folk förstå och tycka att det var kul eller skulle de rent av bli förbannade?”
webhallonlila.jpg

Den största motgången i processen var när Susanne fått sin första leverans och upptäckte att hon inte alls var nöjd med resultatet.
– ”Många formar blev inte alls som jag hade tänkt det, och jag började rensa bort form efter form och var nästan på väg att ge upp hela projektet. Men eftersom formarna är handgjorda var det bara att kavla upp ärmarna och själv forma till det sista som jag inte var nöjd med. Resultatet blev som jag hade tänkt det, men det var många dagars extra arbete som jag hade kunnat bespara mig om jag haft längre tid på mig.”

Susanne tror att det viktigaste är att man inte ger upp. När folk säger att ”Det där kommer aldrig att gå” är det viktigt att man vågar pröva sig fram och hitta nya lösningar, är man bara tillräckligt envis så kan man visa att det går.
När hon blickar tillbaka så är den största framgången, förutom att hon lyckats ta fram produkten under kort tid, att hon blev antagen av Designtorgets jury och fick med sin produkt till julförsäljningen. Ryktet spred sig via nätet genom sajter, bloggar och mail, försäljningen kom igång och Susanne är mycket nöjd med utfallet.


Formarna har fått fler användningsområden.
Utomlands är det inte förknippat till julen på samma sätt. Den används till kakor, men också att steka ägg i eller till att forma toast.
–”Jag fått många förfrågningar inför Valentine, Alla Hjärtans Dag, som jag kanske inte riktigt tänkt på själv, men det är ju jättekul. Jag får fortfarande beställningar där folk ger bort formarna i gå-bort- eller födelsedagspresent så det finns en marknad för formarna året om som jag inte riktigt förutsett.”


Susanne har också lärt sig att man inte bara säger pipparkakor i Sverige och framförallt Skåne
men även i Ukraina.

De reaktioner som
pipparkakan gett har enbart varit positiva. Folk tycker att de är roliga, fyndiga och många säger att de tycker att de är söta.
– ” Mycket skratt har jag fått och det är ju det som är meningen. Att överraska och sprida lite glädje. Jag har fått julkort sända till mig med bilder på färdiga kakor där avsändarna inte vetat att det var mina formar, så det är jätteroligt. Att se att de används och uppskattas.”

webhallonlila.jpg  websidensvart.jpg  webhallonlila.jpg  websidensvart.jpg  webhallonlila.jpg 


Vill du bjuda på extrakryddade pipparkakor på Alla hjärtans dag så kan du beställa formarna via
Susanne Burelos hemsida
Länk


veoskrivet.jpg