Skriv ut

r1717, pryl v. 15

Golvlampan r1717 var Johan Lindsténs bidrag på Stockholm Furniture Fair 2008.
 Johan Lindstén Johan Lindstén går sista terminen på Carl Malmstens möbeldesignlinje i Stockholm. Han berättar att de under sista året läser kurser där de ska genomföra ett designprojekt i ett samarbete med ett företag. Sista året innehåller även praktik på en designstudio, presentationsteknik och examensarbete.


Under sin praktik i London hos Michael Sodeau Partnership beslöt sig Johan för att tillverka en golvlampa. Anledningen till detta var flera. Dels hade Johan aldrig designat en lampa tidigare. Dels anser han att det inte existerar så många intressanta golvlampor på marknaden, i vilket han såg en utmaning.

r1717 av Johan Lindstén
- Gemensamma nämnare för golvlampor som finns på marknaden idag är att de ofta består av: en anonym stålfot, ett smalt stålrör och en lampskärm som är den del av lampan som får ”ta för sig”. Den slutgiltiga skissen blev en golvlampa med vitlackerad kantpressad stålfot, ett skiktlimmat stativ i ek och aluminium med en infräst remsa LED-lampor och med en lampskärm i vitt plexiglas som ligger direkt an stativet. 
 


I samband med designprocessen räknades svikt och tyngdpunkt ut teoretiskt för lampan, när lampan sedan tillverkades krävdes det två provlimningar med olika många lager av ek och aluminium för att lampan skulle fungera praktiskt.


Vid möbelmässan upplevde Johan att han kunde dela in reaktioner i två grupper.
- Den första som verkligen älskade lampan och såg den i deras vardagsrum, den andra som tyckte lampan var fräck men tog för mycket plats.

Målet med möbelmässan var för Johan att uppmärksamma press men kanske framförallt få producenter intresserade att sätta golvlampan i produktion. Johan avslutar med att berätta att ett par företag redan har visat intresse och tagit kontakt med honom. Detta gör att Johan efter möbelmässan ser med spänning på framtiden.


Vill du komma in kontakt med Johan Lindstén? E-post adressen är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Anna Palm