Skriv ut

Råhudslykta, pryl v.29

lykta3.jpg 

Råhudslykta



–” Jag behövde en snygg lykta till ett medeltidsevent jag skulle på och då kom jag på den här iden att göra råhudslyktan.”            
                                                     

                                                                                   Mattias Johansson.

 


Mattias Johansson är 26 år och bosatt i Vindeln, Västerbotten. Han berättar att han alltid gillat att använda sina händer och hantverkandet tog fart på riktigt då han besökte en medeltidsmarknad i Luleå.
– ” Där jag träffade en nu väldigt bra vän som lärde mig och tillverka primitiva pilbågar. Så det var väl som det som var den stora inkörsporten.”
Nästan all sin inspiration kommer från de medeltida och vikingatida hantverken. Mattias åker runt under sommaren på marknader och events, ser och inspireras.
 

– ” Man ser alltid en massa häftiga saker som man önskade att man hade själv och då är det enklaste och billigaste sättet att göra de sakerna själv, för de sakerna är för det första ganska svåra att få tag i och för det andra oftast väldigt dyra då de görs för hand och i väldigt få exemplar. Så då är det som sagt enklare att göra dem själv.”   lykta1.jpg 
Lyktorna i sig har han fått inspiration från de lyktor som kallas för grisblåselykta och är gjord av grisens urinblåsa. Då Mattias inte tyckte att det skulle vara så trevligt att arbeta i det materialet valde han råhud istället.
Mattias tillverkade sin första råhudslykta när han gick första året på Vindelns folkhögskola. Han behövde en snygg stearinljus lykta till ett event och den första modellen han gjorde var med våtspänd råhud. Det speciella med råhud är att när man våtspänner den blir den tunn och släpper igenom lite mer ljus än vad den skulle göra utan våtspänning.
Råhudslyktan vidareutvecklades och efterfrågan ökande. Från den första som var ett behovsslöjdprojekt till att han efter några beställningar fick en efterfråga på en med elektrisklampa.

                                                       lykta2.jpg 


mattias2.jpg 


Råhudslyktan har gett positiva reaktionerna men tyvärr tror många att den är väldigt lättantändlig.
Mattias får ideligen dementera och berätta att råhud har väldigt bra eldfasthet och brinner inte utan kolar endast då lågan ligger direkt mot, så fort lågan försvinner slutar den att kola.
För tillfället tar Mattias inte emot några beställningar på lyktor. Han tillverkar endast i små partier och säljer i förstahand på medeltida marknader. För Mattias är träsnideriet en hobby och han tänker fortsätta att hålla det på den nivån. 

 


Veronica Olofsson