Skriv ut

Silversmycke, pryl v. 17

Silversmycke av Niklas Karlsson
 Silversmycke

Niklas Karlsson från Färila skulle göra doppskor i silver och mässing till några knivar. Formen blev inte som han hade tänkt sig, de liknade mer en pingla som dessutom hade en vacker klang. Istället för doppsko hade han tillverkat ett smycke.


Smycket påminner Niklas om allmogeknivar och dräktsmycken men kanske framförallt klangen från skällor när kor och getter betar på skogen. Han tror att den som bär smycket kan bli påmind om något som han eller hon tror sig glömt och kanske bli mer närvarande. Smycket för också tankarna till mer primitiva ljud som näverlur, schamantrumma och didgeridou.

- Ljudet tillför ju också en dimension till smycket. Det blir mer aktivt. Dess egenskaper blir fler än bara en form, det har en klang, en ton.

Redan första gången Niklas hörde klangen bestämde han sig för att smycket, med en kläpp och en ögla för kedja, så skulle bli en produkt. Han har efter det testat att göra förändringar med olika storlekar, olika metaller och gravyrer.

Det svåraste i tillverkningen är lödningarna när kläppen ska lödas fast i pinglan. Det är för trångt för att hänga dit den efteråt så den måste hänga där före lödningen av topplattan för ögla och kedja. Det blir totalt tre lödningar i toppen. Niklas har provat att rationalisera dem till två men det blev bara ännu krångligare.
Niklas Karlsson
Lödning av Niklas Karlsson
 Verktyg för tillverkning av silversmycket
Förutom som ett rent smycke har ett ytterligare användbart område identifierats.
- Jag skulle tro att det är rätt bra att ha på sig om man är ute i skogen och är rädd för björn. Det ger nog en känsla av att man hörs när man är ute.

Själv är inte Niklas så förtjust i smycken så han har inte använt det själv men visat för flera som blivit förtjusta i pinglan. Han har dock inte märkt något riktigt habegär och funderar på om det ständiga pinglandet är trevligt eller bara irriterande? Pinglan har en spröd, ren och ganska hög klang och han misstänker att vissa kanske skulle dra sig för att använda det.

- Jag vill gärna ha kommentarer ifrån medlemmar på Kravallslöjd. Det kan ju vara en helt vansinnig idé fast jag tycker den är häftig. Det passar inte mig som jobbar på kontor, men jag tror att till exempel folkmusiker skulle kunna uppskatta den.
Silversmycke av Niklas Karlsson
 Silversmycke av Niklas Karlsson
Smycket kommer du snart att kunna köpa från Niklas hemsida. Länk

Om du vill kommentera smycket så finns Niklas som medlem på kravallslöjd under namnet ahardslojdlife.
Mia Lindgren