Skriv ut

Stefan Markström

web3250393  Visst dyker det upp lite oväntade kommentarer titt som tätt. Jag försöker dock se på de på så sätt att en person drar alltid kopplingar till vad man har sett eller upplevt tidigare, och om jag kan bredda en persons synsätt så är jag ganska nöjd.

 


Olofsfors är inte bara känt för sitt järnbruk. Stefan Markström, 25, är träkonstnären som förevigar de textila rörelserna i skulpturala verk. Stefan arbetar mestadels med skulptur men gör även en del bruksföremål.

 

Det senaste är skulpturer där han utifrån kroppsformerna i klädesplagg låter gestalterna träda fram ur ett trästycke.

.................. web1130288 web3192

Olofsfors har Stefan byggt upp sin verkstad och ateljé, ett projekt som legat honom varmt om hjärtat.
– För att jag ska kunna fokusera och vara effektiv så behöver jag en trivsam miljö.
Hans behov av att uttrycka sig i färg och form började med ett intresse för graffiti och gatukonst, något som är ett intresse och en stor inspirationskälla än i dag.
Stefans slöjdande började på allvar när han blev lärling hos Jögge Sundqvist.
- Jag kunde inte särskilt mycket om slöjd innan jag började hos honom, men jag fastnade ganska snabbt för det traditionella sättet att jobba med trä och efter de nio lärlingsmånaderna gick jag ett år på Sätergläntans träkurs. 

web2002 web2015


Det som under lärlingstiden hade stor betydelse för Stefans skapande var alla samtal om konstnärligt utövande och om olika förhållningssätt till slöjd, konst, hantverk, färg och form.
– Jag utvecklas hela tiden. Lär mig nya tekniker, hittar nya former och färgskalor. Jag hoppas att det kommer fortsätta på det viset, det är roligt att jobba när jag känner att jag blir skickligare på och säkrare på det jag gör.
Många av hans förebilder är gatukonstnärer som Banksy och Obey. Inom hantverksvärlden är det slöjdare som Beth Moen och s u r o l l e Jögge Sundqvists alterego som inspirerar.

Uppslag till idéer kommer från alla håll och kanter. Stefan berättar att ofta kommer motivationen först även fast han inte alls vet vad han vill göra. Då sätter han sig och skissar tills han har kommit fram till något.
– När jag har ett hum om hur jag vill att det ska bli så skissar jag lika länge till för att prova olika varianter av den första idén. På så vis kommer jag fram till mycket och jag kan eliminera många dåliga idéer och slipper en hel del snesteg.

.................


web3155

 

Stefan har stark tro på framtiden och tror att synen på hantverk förändras och är i ständig förändring eftersom det kommer alltid nya aktörer med olika formspråk, färgskalor och förhållningssätt till sitt skapande. Så länge hantverket utvecklas så kommer synsättet på hantverk att förändras.
Ju mer samhället distanseras från det att man tillverkar det man själv behöver så kommer slöjden att bli mer och mer åtråvärd. Detta eftersom att kunskapen om hur man använder naturens tillgångar, samt användandet av verktyg och tekniker inte är naturligt för den breda massan. Då blir det genuina hantverket mer exotiskt för gemene man. Det kommer nog alltid att finnas ett intresse för det sättet att jobba.

 

För att se mer av eller handla Stefan Markströms konst besök ateljén i Olofsfors eller butiken Hemslöjden i Umeå och Mora.
Eller för att maila Stefan klicka Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
web6300093Veronica Olofsson