Skriv ut

Svarvad njutning

Kärleksak Per-Johan Lust har specialiserat sig på att svarva kärlekssaker. Med olika modeller, färger och dekorationer är han den enda, sig veterligen, som tillverkar sådana på ett hantverksmässigt sätt i Sverige.

– Det är väl någon slags revolt mot att slöjdandet ska vara så tillrättalagt. Att det ska vara prydligt, osexigt, och helylle.
Idén kom för några somrar sedan när Per-Johan Lust hittade en svarv på en loppis. Han hade ingen sådan sen tidigare och hade aldrig provat att svarva i skolslöjden.
– Jag bestämde mig för att jag skulle ta igen det nu och när jag började svarva märket vad kul det var.

Han testade att svarva olika former med olika verktyg och märkte att en del former nästan såg ut som dildos. Han fullföljde den tanken och började svarva sådana men ville ha ett annat ord än dildo, som han tyckte lät trist. Kärlekssakerna (ordet är lånat från en sång av ordkonstnären Robert Broberg) ska inte förknippas med porr, utan vara lite sötare och mera ”classy”. Men de blir ändå provokativa om man jämför med den vanligaste hemslöjdsestetiken.

Kärlekssakerna svarvas först och putsas sedan blanka med sandpapper för att inte kunderna ska behöva oroa sig för stickor. De finns med två alternativ av ytbehandling. Med parafinolja uppnås en matt yta och med klarlack blir ytan blank.

Svarvning av kärlekssaker Kärlekssaker i plommonträ

Eftersom kärlekssakerna är handgjorda så går det att specialbeställa mått, former och färger. På senare tid har Per-Johan Lust börjat dekorera en del av dem med pärlemor. Från en vän i Nya Zeeland får han pärlemor som han fäller in i trät med intarsia.

Läs mer och beställ en egen kärlekssak på hemsidan Svarvad Lust

Mia Lindgren