Skriv ut

Sverigedräkten pryl v.10


websvdrakt1.jpg
Sophie Pettersson ville göra något typiskt svenskt. En reklamaffisch där en tjej iklädd Sverigedräkten håller i en hamnburgare blev startskottet för en egen tolkning i latex.
sophiepettersson.jpg

Intresset för latex började när Sophie blev introducerad för materialet av sin sambo.
De köpte latextyg och experimenterade en del för att lära sig hur man skapar perfekta sömmar. Det var både motgångar och medgångar. Sophie berättar att latex inte är som något annat material att jobba med.

Sverigedräkten började ta form och det som vållade en hel del funderingar var hur applikationerna skulle göras.
- ”Materialet går inte riktigt att klippa med sax, utan man använder sig av en rullkniv för att få jämna kanter. Men saxen blev det i alla fall och det gick ganska bra ändå.”

Volangen längs ned på kjolen var ett annat mycket tidskrävande moment. Sverigedräkten stod klar i april 2007, lagom till en modevisning där den blev glansnumret.

websvdrakt2.jpgDe reaktioner Sverigedräkten fått har varit positiva, vilket Sophie inte trodde.
- ”Den är väldigt uppskattad runt om i Sverige vilket gör mig väldigt glad. Jag har fått förfrågan om att även göra en samisk dräkt men det får bli ett senare projekt” berättar hon med ett leende.

Framtiden för dräkten är inte helt säker men hon skulle vilja se sin Sverigedräkt mer framträdande, gärna på Gammlia som är Umeås friluftsmuseum med hembygdsgårdsstatus.


Vill du se Sverigedräkten live!?
Befinner du dig i Umeå centrum den 24 maj kl 00.00 så kan du se den i modevisningen på Kulturnatta.Har du fattat tycke för dräkten så tar Sophie beställningar och ”syr” måttanpassat: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vill du följa Sophies skapande kan du göra det via hennes blogg. Länk


Veronica Olofsson