Skriv ut

Titti Bjernér, Hantverksprofil v.45


Fram till 9 november pågår utställningen ”Same same but better” på Röhsska museet i Göteborg. Där har veckans hantverksprofil Titti Bjernér bjudit in elva smyckeformgivare att tillsammans med henne ställa ut var sin originell kopia av ett massproducerat smycke. Utställningen vill väcka frågor om var gränsen mellan kopiering och inspiration går.

Titti Bjernér Titti Bjernér är konstnär från Stockholm som främst arbetar med smycken. Efter att ha gått Waldorfskola och läst efter specialschema med extra mycket hantverk och måleri ”för att det var så tråkigt med andra ämnen”, startat ett café som visade konst och fått sina två barn Theo och Älva, bestämde hon sig för att studera metallhantverk. Först på Nyckelviksskolans metallinje och efter det metallformgivning på Konstfack. 2006, samma år som hon gick ut Konstfack, tog hon över en guldsmidesverkstad i Gubbängen i Stockholm där hon nu delar arbetslokal med fyra andra smyckeformgivare.

- Jag jobbar helst med projekt som har vuxit fram ur en tanke eller en fundering som jag har. Mina föräldrar är ifrågasättande journalister. De dokumenterar, rapporterar och beskriver sina observationer i ord och bild. Jag har influerats av dem och tänker på samma sätt fast jag jobbar med att transformera mina observationer till form.

Titti ser möjligheter i att som konstnär ta ett etiskt ansvar för både miljö och andras arbetsförhållanden vid sin produktion. Hon har därför börjat använda guld som är märkt med Fairtrade vilket tidigare inte funnits i Sverige. Tillsammans med kollegan Caroline Groph försöker hon nu att finna inköpsställen även för etiskt och ekologiskt framställt silver. Drömmen är att kunna arbeta enbart i etiskt framställda material.

Linga & yoni, Ljushållare i silver av Titti Bjernér Titti strävar efter att enbart arbeta med projekt som hon verkligen brinner för. Hon nämner hur man måste arbeta med att prioritera för att detta ska bli möjligt och även hur hennes föräldrar visat henne att tid är något som man själv skapar. Just nu arbetar Titti med att starta en egen webbutik och har därför inte så mycket produkter till försäljning i andra butiker. För den som är intresserad av att se hennes saker ”live” går det ännu att finna några produkter på Galleri Caroline Groph.

Streetdiamond av Titti Bjernér Street Diamond är ett projekt med ringar som pryds med glaskross hämtat från vandaliserade busskurer, bilar och skyltfönster. Alla ringar är graverade med plats och datum där krosset hittas. Street Diamond kommer att visas upp på Eskilstuna konsthall i oktober 2009.
I framtiden ser Titti att fler människor prioriterar genomtänkta originella produkter med hög kvalitet som tar hänsyn till miljö och arbetsvillkor för de som producerar.

- Den nuvarande samhällstrenden med masskonsumtionshysteri kommer inte att hålla. När det börjar falla kanske folk upptäcker att de inte behöver allt skit och istället satsar på saker som de verkligen älskar och som är tillverkade med kärlek och omsorg.

Läs mer Titti Bjernérs hemsida Länk

Mia Lindgren