Skriv ut

Treeangle, pryl v.41

Treeangle av Mats Landström och Daniel Byström.
Det började med tankar om att skapa en lampskärm av trä anpassad till lågenergilampor. Mats Landström och Daniel Byström ville skapa en kommersiellt gångbar produkt med ett unikt uttryck men ändå baserad på en äkta träkänsla. De kombinerade trä med nya ljusledande material och urfräsningar, vilket ger ett mönster som endast syns när ljusmöbeln är tänd.
Resultatet blev Treeangle, en ljusmöbel i ny fräck design som kan användas i såväl hem- som offentlig miljö för att skapa atmosfär. En CE-märkt konsthantverksprodukt i begränsad och numrerad upplaga.


Det ljusledande materialet som Mats och Daniel fastnade för var polycarbonat som ger en spännande ljuskontur. CNC-fräsningen gav dem möjligheten att skapa unika och varierande mönster som bara syns när den är tänd. De började med att tillverka en takhängd modell med genomfräst mönster som kläddes med japanpapper på insidan. Sedan övergick de till att tillverka golvmodellen med två lågenergilampor och sidor av nästan helt genomfräst trä.
– ”Vi testade linoljade träslags olika förmåga att släppa igenom ljus och valde till slut ask.” Inspirationen i formgivningen kommer ur en japansk stil och plasters förmåga att leda ljus är den andra stora källan till nya idéer.

Treeangle av Mats Landström och Daniel Byström. Treeangle av Mats Landström och Daniel Byström. Treeangle av Mats Landström och Daniel Byström.


Mats och Daniel använder sig av formatsågat limmat askfanér som de sedan fräses i en CNC-maskin efter mönster som de designat och programmerat in. Sidorna fasas och borras i jigg. Plastlisterna sågas, spårfräses och borras även de i jigg.
Aluminiumprofiler för armaturen är deras egen design men produktframtagningen sköts av en annan firma. Den slutliga sammansättningen av ljusmöblerna sker hantverksmässigt.

Daniel Byström. – ” Det är svårt att föra ut en helt ny produkt och etablera en egen nisch på en redan tuff marknad.”
De har fått stöd från ALMI företagspartner och fått medel från ”Innovationsbron” för att komma igång med marknadsföring och produktion. Även Nyföretagarcentrum har stött projektet.
Det första exemplaret var färdigt i februari 2008. Den har blivit positivt uppmärksammad både i lokalpressen och på Formexmässan i Älvsjö i augusti -08.
Mats Landström.


För att se mer av ljusmöblerna Treeangle eller beställa, besök deras hemsida: LÄNK

Veronica Olofsson