Skriv ut

X2, pryl v. 12

X2
 
 X2
X2 eller ”gånger2” är resultatet av ett designprojekt som Sofie Englund har gjort på Carl Malmstens skola där hon studerar sitt andra år av tre. Projektet var ett samarbete med Victoria Palmer, student på tapetserarlinje och förutsättningarna var att en idé skulle överföras till en fullskalig prototyp i form av en stoppad möbel.

  

 Sofie Englund  Inspiration  

Englund valde att tillverka en schäslong efter att ha sett en gigantisk ”love seat” på BQ of Sweden. Hon ville använda schäslongkänslan men skapa en stilren och funktionell möbel med modernt uttryck. Fokus skulle ligga i mötet mellan material, känslor och kulturer.

Projektet sträckte sig över sex veckor med en tydlig deadline då skolan skulle delta på Stockholm Furniture Fair. Efter några dagars skissande var det bara att börja snickra för att hinna klart i tid.

- Den mest kritiska punkten under hela projektet var när jag trodde att hela möbeln var klar och jag bara skulle skjuta in bordet undertill. Det gick inte in! Jag hade där fått bygga lite på känn då stoppningen och klädsel inte var färdigt på undersidan. Med bara en dag kvar till deadline och fotografering fick jag kalla in extern hjälp (min sambo) och efter 10 timmars kaotiskt arbete fick vi med våld in bordet tillräckligt långt för att det skulle se bra ut vid fotograferingen. Veckan därpå slet Victoria bort alla stoppning och skinnet på undersidan. Hon fick sätta på ett extremt tunt lager stoppning och samma filt som jag använt mig av i mönstret.
X2
X2 X2
Det utdragbara bordet har i efterhand fått ett ytterligare användningsområde. För små barn med liten räckvidd fungerar det alldeles utmärkt till trappsteg upp i schäslongen.

Än så länge finns bara ett exemplar av X2 som till rätt pris kan vara till salu.

- Att jag har stoppat viscoelastiskt skum (tempurskum) i ryggen har gett folk lite av en aha-upplevelse när de satt sig. Många tycker också att det är kul att jag låtit ”hantverk” ta så mycket plats i en annars så stilren möbel.

Mia Lindgren