Bildhuggarn Bengt Erik Nilsson, v.49
Bildhuggarn är Bengt Erik Nilssons pseudonym. Det senaste uppdrag som även ligger Bengt Erik varmast om hjärtat är tillverkningen av drakarna till Järnvägsstationen i Vännäs, två mil utanför Umeå. Järnvägsstationen är klassat som kulturminne och innebar en stor utmaning. |
Inspirationen finner han i sin omgivning, familjen och från sina beställare. Deltagarna vid de kurser han håller kan även de ge spännande uppslag. Förebilden är ingen och alla men Döderlhultaren nämner Bengt Erik som speciell.
– Han hade som specialitet att med få skärtag i sina alster ändå fånga ögonblicket och karaktären på ett mästerligt sätt.
Från träslöjden på högstadiet via träteknisk utbildning på gymnasiet, bildhuggarskolan i Tibro 1982, förgyllning 1987 till att nu driva eget företag sedan 20 år har samlat sina minnen.
Det bästa hantverksminne, berättar Bengt Erik var när han som tonårig lärt sig att slipa kniven och yxan så att han kunde raka bort håret på armen, då var det vasst.
Bildhuggarn har många strängar på sin lyra. Han behärskar storskalig motorsågskulptering till detaljerat knivsnideri. Sina alster målar han för att locka fram uttrycket och vissa förgylls.
Bengt Erik arbetar med både inom och utomhusförgyllning och det är inte allt för ovanligt att han får frågan om han målar guldet vid guldförgyllning. Han berättar att bladguld läggs blad för blad. Om man har en solid femkrona och valsar ut den så tunt som bladguldet är kan man förgylla häst och ryttare. Bladguldet har nämligen en tjocklek på 1/10 000 mm och det är med bladguld av 23 ¾ karat som han arbetar.
När vi frågar om vad som kan förändra hantverkssynen så tror han att om människor får prova på själva, våga lyckas och misslyckas kommer nog synen på hantverk att förändras i takt med erfarenhet och mycket nöje.
– Det finns behov att få prova på själv i både slöjd, kreativt handarbete och praktiskt arbete.
Se mer av Bildhuggarns alster på hemsidan: Länk