Skriv ut

Makeityourown -sömnad i all enkelhet

intro
För några år sedan fick jag infallet att jag skulle lära mig sy kläder. En snygg klänning fick bli mitt första projekt och i butiken hittade jag mönstret med stort M. Dessutom skulle det vara ”Quick and easy”; perfekt för en person så oerfaren av klädessömnad som jag var. Tyvärr så varken började eller slutade det särskilt bra.
   Är man helt novis behöver man de allra enklaste instruktioner som inkörsport.

 

  
Att förstå mönstret och instruktionerna var som att försöka dechiffrera egyptiska hieroglyfer. Det var allt annat än snabbt och enkelt och den påbörjade klänningen hamnade efter mycket trassel längst in i garderoben. Det värsta är kanske att jag sedan dess inte har vågat prova att sy igen. Det är en djungel av mönster på marknaden och de flesta är utformade för personer som har vana av klädessömnad. För många andra slutar det som i mitt fall; man gör ett tappert försök, ger upp och tänker att ”det är inget för mig”. 

Problemet med att hitta enkla mönster var något som uppmärksammades av Hanna Nordenson och Elin Vennerbring, personerna bakom det nylanserade företaget makeityourown. Fröet till verksamheten sattes 2009 när Elin ville sy ett eget plagg. Hon sökte ett enkelt nybörjarmönster och bad den då skäddarstuderande Hanna att rita upp ett lättförståeligt mönster på en tröja. Elin fick sedan kommentarer på tröjan av sina vänner. De förklarade att de gärna ville kunna sy egna kläder men att de inte vågade prova. Från denna början föddes idén som slutligen blev makeityourown. Med Hannas skräddarkunskaper och Elins utbildning inom grafisk design är de en matchande duo och tillsammans har de arbetat fram och utvecklat idén till företaget.
logga2

Sedan december 2011 kan man köpa ett mönster till en tröja på www.makeityourown.se I grund är det samma plagg som Hanna ritade upp till Elin 2009 men en del förändringar och förtydligade instruktioner har gjorts. Visionen med företaget är att fylla en lucka i utbudet av mönster samt att hjälpa nyfikna att faktiskt våga prova på sömnad. ”Fokus ligger på basmönster” förklarar Elin. ”På så sätt kan man sedan utgå från originalet och experimentera och utveckla det.” Personer med mer syvana kan såklart också använda mönstret som grund att utgå från. Just nu läggs all ledig tid på företaget och till att sprida mönstret så att fler kommer igång och vågar vara kreativa. Hanna och Elins dröm är att symaskinerna kommer att gå så varma att makeityourown kan skapa en hel kollektion med mönster för byxor, klänning och kjol.

När jag frågar vad som är det bästa med att sy svarar Elin ”När man köper ett färdigt plagg tänker man inte på arbetet som ligger bakom skapandet av det. Passionen ligger i själva skapandet. Du får en insikt i arbetet bakom plagget och du kan arbeta fram något som passar dig, din stil och kroppsform perfekt. Du bestämmer själv och behöver inte anpassa dig efter vad som finns i butikerna just nu.”

 bild2Självklart har jag provat mönstret för att se om det uppfyller den utlovade nybörjarnivån. De storlekar som finns att välja på är Small, Medium och Large och är man osäker på storlek finns en måttabell på företagets hemsida. Mönstret kostar 125 kr inkl frakt och kommer i en snygg förpackning där instruktionerna är tryckta på kartongens insida. Beskrivningarna är korta, enkla att förstå och tillsammans med dem finns förtydligande bilder och tips på vad man bör tänka på under arbetets gång. Trots enkla instruktioner blir min väg mot en färdig tröja något snårig. Jag får krångla för att få snygga sömmar över axelpartierna och jag har lite problem med halslinningens infodring. Det står inget om huruvida infodringen ska sys fast efter att man har vikt ner den i linningen så jag gör det för säkerhets skull. Det känns som om den annars riskerar att börja kika upp ur urringningen. Det handlar dock mer om min egen ovana av att sy snarare än ett svårbegripligt mönster. När ärmarna ska nålas på inser jag att jag här har missat hjälpmarkeringarna (stämhacken) som ska förenkla ihopsättningen av två delar. De finns med på själva mönstret och syns svagt i instruktionens första bild. Däremot fattas de på bilden om hur man markerar stämhacken, här syns bara tröjans framdel, och jag kopplade inte. Det går bra ändå och för en nybörjare som mig är det ett roligt mönster och jag känner mig stolt när jag kränger tröjan över huvudet för att granska resultatet.
 

bild3

Allt som allt tog det en dag att gå från ett stycke tyg till färdig tröja men då tog jag ett antal långa pauser. Får man väl upp färdigheten skulle det nog gå på bara några timmar. Det som gör mig glad är att jag inser hur enkelt det kan vara att skapa en tröja och mina tidigare syfasor har mildrats. De har inte helt lämnat mig men jag känner inte alls samma motstånd vid tanken sy fler plagg. Tyvärr var tyget jag valde lite väl styvt och hårt och tröjan blev lite för snäv över axlarna men jag kommer absolut att sy fler tröjor utifrån det här mönstret men då med ett mjukare tyg. Som ni ser valde jag att göra en trekvartsärm men ärmlängden är valfri. Eftersom det är ett basmönster går det också att utveckla och på www.makeityourown.se finns förslag och instruktioner. Nu hoppas jag bara på att Hanna och Elin kan fortsätta med sin verksamhet och att man snart kan köpa mönster till andra sorters plagg. Har man aldrig tidigare sytt kläder eller fortfarande ser sig själv som nybörjare är makeityourowns mönster en bra inkörsport.


loggaHanna har läst hos Uno Landberg i Borås och har gesällbrev i Herrskrädderi. Nu läser hon på ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Elin tar sin masterexamen på HDK, Högskolan för design och konsthantverk, med individuell specialisering. Hon fördjupar sig inom grafisk design och visuell kommunikation.

Skrivet av:
Märta Hedvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
martaskriver