Skriv ut

Gammliadagen

Vädrets makter kan tyvärr ingen rå över, något som tyvärr blev alldeles för tydligt vid anordnandet av årets Gammliadag. ullrensning2

Arrangemanget har tidigare gått under beteckningen Stora får och get-dagen, och har i många år anordnats på Gammlia, Umeå. Som alltid var detta ett samarrangemang mellan Västerbottens museum, fåravelsföreningen i Västerbotten samt Linföreningen Linnea.

ullrensning

Tyvärr blev fårklippningen inställd, då fuktigheten gjorde att de fem ryafårstackor som under sommaren betat på friluftsmuseet mest liknande sorgsna blöta disktrasor.
Däremot kunde man beskåda hur mycket skickliga hundar och deras ägare vallade fåren, endast med visselsignaler! För hugade besökare fanns även i år en ullverkstad för alla åldrar, där alla besökare kunde prova på att karda, tova och även den svåra konsten att spinna ull på slända. På grund av regnet flyttades den in till Wallmarksgården, där man även kunde lära sig mer om spinning av lin från linföreningen Linnea.

ullverkstad

Och vad skulle ett familjearrangemang vara utan något att köpa eller äta? Fåravelsföreningens medlemmar sålde olika produkter sammanknippade med får och ull, och även matserveringen gick i fårets tecken där den hungrige kunde prova på grillat lamm.
Tyvärr blev årets Gammliadag något urvattnad på grund av vädret. Men den återuppstår igen nästa år, förhoppningsvis med lysande sol!

Gammliadags evenemanget ägde rum den 16 augusti 2009. Lillemor Elfgren