Freilichtmuseum Hagen, Tyskland
I sommar tillbringade jag en månad i Bochum, Tyskland för att plugga språk, och passade då också på att besöka en del intressanta platser. Bland annat tog min tyska kompis Miriam med mig till Freilichtmuseum i Hagen. |
Hagen ligger nära Bochum, och båda städerna ligger i Bundeslandet Nordrhein-Westfalen, i nordvästra Tyskland. Freilichtmuseum betyder ungefär friluftsmuseum, och är vid första anblick en mindre variant av Skansen, med vacker park och gamla bevarade byggnader. Huvudsyftet för museet är att visa på hur hantverk och teknik utvecklats från slutet av 1700-talet och in i 1900-talet. Därför finns en mängd levande verkstäder och man kan till exempel beskåda kopparslagning, skomakeri, glasblåsning, pappersberedning, cigarrtillverkning, textilfärgning och en mängd olika smedjor. Just dessa tyckte jag var intressanta, eftersom de var oerhört specialiserade. Grovsmide, finsmide, hästskor, spikar, sågar etc. tillverkades i separata smedjor av en smed som hade sitt eget specialområde. Hagen ligger i Ruhr-området, som ju är känt för sina industrier. Järnframställningen har satt sin prägel på hela området, och i just Hagen blev finsmidet en viktig näring. Verkstäderna är oftast också aktiva, medhantverkare som arbetar och berättar vad de håller på med. |
Byggnaderna som finns på området varierar en smula i tid, men det är mycket tydligt vilken byggnadsstil som har varit dominerade. Korsvirkeshus i alla former och olika färger. Verkstäderna är mestadels originalverkstäder som flyttats till museimrådet, och i varje hus kan man läsa om var det stått och hur vilka som varit verksamma i verkstaden. Emellanåt har muset även specialutställningar. Under vårt besök visades en utställning om barnarbete då och nu. Mycket intressant och tänkvärt, det barnarbete som vi fördömer idag var en nödvändighet för fattiga människor även i västländerna för hundra år sedan.
På området finns några olika butiker där man kan köpa typiska westfaliska produkter. Jag stod länge och höll i en flaska björnbärssnaps, men med tanke på att den skulle fraktas hem i väskan på planet avstod jag och köpte en burk Rübenkraut istället. Det görs på sockerbetor och smakar ungefär som sirap, men lite mustigare. Utmärkt att ha på rostad smörgås eller pannkakor! Bageriet på området bakar enligt Miriam de godaste Rosinenstuten (ungefär russinbullar) i Tyskland och jag är benägen att hålla med, även om min referensram är något snävare än hennes!
Jag tycker absolut att om man befinner sig i närheten ska passa på att besöka museet. Speciellt som hantverkare och slöjdare, eftersom det är ett museum som verkligen satsat på att visa hantverkets historia och hur det har fungerat under århundraden för människor som lever av det.