Skriv ut

Vriden skrotworkshop

 

lamp1


För fjärde året i rad anordnade Renforsskolan i Vindeln återigen vad de kallar estRADdag. En dag då lärarna i de estetiska ämnena tar över skolan och tillsammans med inbjudna kreatörer och organisationer lär ut och inspirerar eleverna. Kravallslöjd fanns givetvis på plats.

 

 

 

Dagen finansieras med pengar från Skapande skola. Och roligt nog har temadagen haft möjlighet att växa år från år! För eleverna i årskurs 6 till 9 började årets estRADdag långt före vi anlände till Vindeln, nämligen när de skulle välja vilken aktivitet de ville vara med på. Och smörgåsbordet var större än någonsin. Vad sägs om matlagning med en lokal kock, foto, journalistik, skrivarverkstad, bildhuggeri, måleri, återbruksslöjd och sist men inte minst, en vriden skrotwokshop med Kravallslöjd.
lamp2
material1  

Tvinna, linda, nysta, snurra eller vira in, vi dukade upp ett sopberg av kablar, snören, rep, trasor, kretskort som tillsammans med traditionella material fick nya användningsområden.
Vi mötte två elevgrupper under dagen, vilka fick genom samarbeten, problemlösning och egen kreativitet göra brukbart av obrukat. Varje workshopgrupp fick en gemensam utmaning, att utifrån en given färgställning skapa en stor lampskärm av material som om-, ny- eller återbrukas.

material2 headset

Ett sidoprojekt inspirerade däröver till egna tolkningar och individuella kreationer där vikten inte låg på den färdiga produkten utan på det kreativa skapandet. Syftet var att genom hantverket öppna upp för samarbeten över årskurserna i ett ämne där inga rätt eller fel finns.

lampa5Resultatet? Två lampskärmar ena i grönt den andra i rött som nu och framöver ska pryda något av de allmänna utrymmena på Renforsskolan och belysa kreativitet, samarbete och nya möjligheter.
Dagen avslutades med en föreläsning med temat Städ graffiti och gerillaslöjd av
Frida Arnqvist Engström som driver bloggen kurbits.nu Intressant och tankeväckande om slöjden idag som mer och mer börjar ta sig en plats även som politiskt uttrycksmedel. Vi inbjudna workshopledare och de andra vuxna njöt, men alla eleverna uppskattade kanske inte föreläsningen lika mycket.

 
kajsa

 

Workshopen hölls på Renforsskolan i Vindeln, Västerbotten
den 24 april 2012. Workshopproducent: Veronica Olofsson. Handledare: Lillemor Elfgren och Kajsa Andersson. Under dagen fick eleverna
även möjlighet att bekanta sig med några fler kreatörer.
Gör det du med! Klicka på länkarna nedan.

 

 

Övriga gästande kreatörer under estRADdagen
Stefan Markström – en bildkonstnär av rang.
Anja Sundberg – en träsnidare med ”sting”.
Bengt-Erik Nilsson – en bildhuggare utan begränsningar.
Sophia Renfjell – kulturjournalist ut i fingerspetsarna.
Frida Arnqvist Engström- kurbits.nu
Peder Gustavson - kock från Hotell Forsen Vindeln.
Malin Lindström - kreativ textilare.
Linda M Thompson-en spännande svensk-amerikansk fotograf.
Balettakademin Umeå - modern dans.
Nicklas Andersson- en spännande resa ut i designens förunderliga värld.
Theres K Adler- workshop i kreativt skrivande.
Maria Sundström en bildkonstnär med många färger på sin palett.

 

renfors14
 

Läs här om tidigare estRAD dagar
2011 -Graffitipärla med Kravallslöjd
2010-estRAD kyssar
2009 -Slöjda med Ord