Presentation av bloggare

Skriv ut

Linnéa Kolbäck, Bloggare v.19-20

Bloggare v.19-20
Linnéa Kolbäck
Umeå
 

Jag älskar mönster, former, linjer, prickar, att rita för hand men också i datorn, screentryck på textiler och papper, secondhand, återbruk, miljlötänk samt massor av design från mestadels 50-, 60-, och 70-talet. Just nu studerar jag vid Umeå Universitet, kurser inom Bild och Textil och Grafisk form är ett område som intresserar mig mer och mer. Denna bloggvecka kommer bla. handla om: kreativa saker på skolan eller hemma och självklart mönster, former och färger som jag gillar :) Det kommer också handla om de två utställningar som jag både medverkar och sätter upp, så  häng med mig på min bloggvecka!

Hemsida: http://flavors.me/linneakolback
Skriv ut

Agneta Wågman, Bloggare v.18

Bloggare v.18
Agneta Wågman
Nora
 

Jag jobbar i gränslandet konst-konsthantverk-slöjd-återbruk.
Började med att sy dockkläder, gjorde sen egna, stickade och virkade, lärde mig spinna, växtfärga, väva, tova, hade angorakaniner, sydde och stickade till barnen, gick kortkurser i olika hantverk: näverslöjd, folkdräktssömnad, plåt- och trådslöjd, glasfusing, keramik, betong, skulptur m m. Kanske i syfte att hitta det som var ”mitt”.
Nu bryr jag mig inte längre; blandar material och tekniker utifrån vad jag vill uttrycka. Uppskattar särskilt spännande möten, förändringar, att något oväntat uppstår. Sista tiden har det blivit mycket återbruk av gamla loppistavlor, böcker och foton, kombinerat med texter. Samt smycken, lite trådslöjd och virkat. Precis så rörigt är det!
Skriv ut

Susanne Lundberg, Bloggare v.17

Bloggare v.17
Susanne Lundberg
Rättvik
Luffarslöjdande bibliotekarie
Luffarslöjdande bibliotekarie.
Förflyttad till Rättvik, Dalarna från Umeå. Funderar på hur jag kan inkludera slöjd i mitt bibliotek på Stiernhööksgymnasiet

/Susanne
Skriv ut

Mia Lindgren, Bloggare v.16

Bloggare v.16
Mia Lindgren
Skövde
 

Kravallslöjd firar under veckan sin 4-årsdag. Kanske kommer jag skriva om tårta och ballonger. Kanske om korsfest och påskägg. Med stor säkerhet kommer veckans texter att handla om min, vännen Christines och min nya bil Ruts påsksemester som vi tror kommer ske i Skövde, Köpenhamn, Österlen och Säffle. Har ni några besökstips som vi inte får missa så får ni skriva dem i kommentarsfältet i bloggen - de ska helst handla om mat, slöjd, konst, ut- och insikter eller kalas.

Vill ni veta mer om vad jag gör när jag inte skriver på Kravallslöjds blogg så kolla in hemsidan Slöjd i Väst eller facebookgruppen med samma namn.

Skriv ut

Erika Borgström, Bloggare v.15

Bloggare v.15
Erika Borgström
Umeå
 
Jag heter Erika Borgström, är 28 år och bor i Umeå. Jag sysslar med diverse saker; just nu helst sömnad, dans, knyppling och bakning. Dans och bakning är inte hantverk, men för mig hänger allt detta ihop, där det ena är en förutsättning för det andra. Från dansen lindy hop kom intresset för 30-50-tals mode, därför syr jag mig just nu en kappa enligt ett mönster från 1951. Knypplingen skapar ett kravlöst andrum, utan tidspress eller prestationskrav, en paus i verkligheten. Bullar behöver väl aldrig vare sig motiveras eller förklaras?

Skapande i alla dess former handlar för mig om utveckling, jag vill lära mig mer, pröva nytt och testa mina gränser. Mitt symantra är ”Det där vill jag sy! Jag menar, hur svårt kan det vara?” Oftast är det mycket svårare än jag tänkt mig, men då lär jag mig ju något på vägen =)

Jag bloggar om mina syförsök, mina loppisfynd och lite annat på http://swinginvintage.blogspot.com/
Skriv ut

Kristin Virén, Bloggare v.14

Bloggare v.14
Kristin Virén
Borås
 
Maska efter maska; rät, rät, två ihop, omslag och så rät igen. Långt borta hörs en radio på låg volym, garnnystanet snurrar runt i soffan bredvid benet och pekfingret ömmar litegrann efter den spetsiga stickan. Teet svalnar i koppen, alldeles bortglömt. Mannen kommer fram och genast bryts bubblan av terapeutiskt stickande och jag tittar upp. ”Hej”, jag känner mig alldeles nyvaken och utvilad.

Det finns även en verklighet utanför min bubbla och där bor det en liten familj. De minsta i familjen brukar vilja följa med mig in i bubblan och skapa tillsammans med mig. På dagarna studerar jag till lärare i slöjd och svenska som andraspråk. I höst fyller jag 30 år och jag är så tacksam över att det ännu finns gott om tid till att hinna lära mig nya slöjdtekniker. Det finns ju så mycket roligt jag vill hinna upptäcka och utveckla!
Min bloggvecka kommer bland annat handla om stickade möbler, brickvävning, lite träbyggeri och frivirkning.
Kristin Virén
http://nitsirkristin.blogspot.com
Skriv ut

Elisabet Jansson, Bloggare v.13

Bloggare v.13
Elisabet Jansson
Frövi
 
När jag var barn sydde mamma mina kläder. Det fanns alltid tillgång till små tygbitar, knappar, sybehör, bandstumpar och garnrester att leka med, sortera eller göra dockkläder av.

Intresset för textilier har följt mig genom livet. Jag väver och broderar för försörjning och för mitt eget nöje. Ur vävstolen kommer mattor, sjalar, halsdukar och andra vävnader. Som kontrast till vävningens räta vinklar och matematiska precision väljer jag det fria broderiet.

Både i vävning och broderi är det färger, former och de textila materialens inneboende egenskaper som lockar. Ibland får slumpen styra. Ibland syns spår av folkkonstens uttryck, från Sverige och övriga världen. Ibland vill jag berätta en historia.

Blogg: http://textilainslag.wordpress.com
Skriv ut

Peder Edvinsson, Bloggare v.12

Bloggare v.12
Peder Edvinsson
Solna
 
Namn: Peder Edvinsson
Ålder: 39.
Bor: Solna.
Uppväxt: Östersund och Brunflo i Jämtland.
Arbete: Redaktör på ett magasinsförlag, sitter i Hötorgsskrapan närmast Sergels torg.

Slöjdtanke 1: Slöjd verkar passa mitt kynne bra. Det är full koncentration, och samtidigt en befrielse – lite som när man var liten och kunde stå och slå en tennisboll mot garagedörren i flera timmar utan att tröttna. Ibland vill jag skapa nåt, ibland räcker det med att få tiden att gå.

Slöjdtanke 2: Jag gillar att saker får ett värde av slöjdandet. Man skulle kunna skita i att göra slevar och skålar i trä för det finns enkla och billiga alternativ ute på stan. Men lägger man några timmar på en smörkniv så finns den på riktigt, den blir inte utbytbar på samma sätt som nåt för en tia i plast.

Slöjdtanke 3: Sen finns kopplingen bakåt i tiden också, då slöjd inte var en hobby utan en nödvändighet. De perfekta formerna och det kloka användandet av materialet som kom ur en erfarenhetsmässig visdom. Grymt fascinerande.

Blogg: http://pedertra.blogspot.com/