Tankar

Skriv ut

Nytt nationellt centrum för hantverk

kulturnyhet_kravallslojdHantverkslaboratorium i Mariestad blir nationellt centrum för kulturmiljö och hantverk. Institutionen är en del av Göteborgs universitet och drivs sedan 2008 av universitetet, Mariestads kommun och Riksantikvarieämbetet.

Nu skjuter Västra Götalandsregionens kulturnämnd till 500 000 kronor till verksamheten. Lika mycket pengar kommer från regionutvecklingsnämnden och de utökade bidragen skall användas för att fram till 2012 bygga upp det nya nationella centrumet.

Den 10 februari förväntas Riksantikvarieämbetet fatta beslut om att ge Hantverkslaboratorium ett nationellt uppdrag med ansvar för att bevara de hantverkskunskaper som behövs för att vårda kulturmiljön.

 

Källa:TT


Skriv ut

Ämnet Slöjda i Karlavagnen SR P4

2karlavagnen Slöjdandet sitter djupt i folksjälen. Hur djupt sitter den i din själ? Fick du en svettig stickning slängd i golvet av en ilsken slöjdlärare, tappade lusten och har försökt hitta tillbaka till slöjden senare i livet?
Eller har du alltid haft slöjdandet med dig?

Tisdag den 2 februari kl. 21:40 fram till midnatt direktsände SR P4 programmet Karlavagnen där samtalsämnet för kvällen var Slöjda.
Läs om och lyssna direkt här.

Skriv ut

Siden eller syntet?

pixlar Det finns i dagens textilindustri en strävan att skapa syntetiska material med samma egenskaper som naturmaterial. Materialen ska passa till kläder och uteliv och gärna inneha egenskaper såsom att hålla värme, stänga ute kyla, vara lätta och luftiga, andas, falla snyggt och se släta ut. Ett av materialen som har flera av dessa egenskaper är siden. Frågan jag ställer mig är om det är moraliskt och etiskt försvarbart att föda upp silkesmasken för att vi människor ska få våra textila behov tillfredställda?
Skriv ut

Tyget - en slitstark historia

introbild En väv av stilikoner, textilformgivare, banbrytare och nyskapare inom svensk textil i modern tid.
Läs om och se K-specials program på svt play.

Skriv ut

Ibland så kan man ju undra...

lyset_kravallslojd

Vilka alla ni besökare som hälsar på oss här på Kravallslöjd är egentligen? Var ni kommer ifrån, vad ni gör och vad ni vill. En del av er är ju lite tysta, vilket ni får om ni vill det men jag och säkert många andra vill gärna veta lite mer så du kan väl försöka att uppdatera din profil, skriva en kommentar ibland så hjälper du till att göra Kravallslöjd ännu bättre.


Var bor du? Finns det redan en grupp i Communitydelen för din ort? Om inte kanske just du skall skapa en, kanske få lite nya bekantskaper eller bara visa upp det du gör? Händer det massor kanske du vill hjälpa till och skriva om det? Det kan du göra antingen via de formulär vi har här LÄNK då hamnar det du skriver direkt på sidan så vi kan publicera vid nästa publicering (varannan söndag).


Gör reklam för din grej!
Vill du göra PR för ditt evenemang så kan du lägga in det i kalenderna här LÄNK förra månaden hade vi över 20 tusen besökare så du kanske får nån fler som kommer!

Hur gör jag om...
Är det något du inte förstår hur det fungerar på sidan? Vi håller på att lägga upp en FAQ (Vanliga frågor) del på sidan så bomba oss med frågor antingen som en kommentar här i artikeln eller kontakta oss via formuläret nedan.

Ni borde..
Finns det funktioner du saknar på Kravallslöjd? Eftersom vi ständigt strävar efter att förbättra sidan så vill vi självklart veta vad du skulle vilja se för funktioner här. Det kanske inte blir av men frågar man inte så är ju risken ännu mindre!

Tipsa oss
Känner du till en intressant slöjdare, hemsida eller annat som du tycker borde uppmärksammas på sidan? Hör av dig!

 

{form 7}

 

 

Skriv ut

Syjuntan i SR P1

syjunta Sveriges Radio P1 sänder programserien Syjuntan i fem delar.
Syjuntan synar en syssla med låg status som blivit revolutionär.
Läs om och lyssna direkt.

Skriv ut

Gran i tak, Favorit i repris

Julgran i tak Tillhör du dem som inte gillar den traditionella julen, men ändå har liiiite svårt för att bryta dig loss från hela spektaklet? Då kommer här en hjälp för dig, vi kan kalla det ett litet steg i rätt riktning, ett slags avvänjningsknep.

Skriv ut

Julfabel

webberget Det här är en julberättelse som ger mig en skön känsla i kroppen. Den kan tyckas en smula överpedagogisk och reklamfilmsklämkäck. Men den innehåller mycket tänkvärt som är användbart på många plan när det gäller tron på den egna förmågan.