Tankar

Skriv ut

Hembygdsgårdar för alla.

hembygdsskyllt.jpg  Hembygdsgårdar för alla!

Stockholmsläns hembygdsförbund har gett ut en folder som inspiration för övriga Hembygdsförbund i landet.
 
Skriv ut

Hembygdsgårdar och genus.

Hembygdsgårdar och genus.

hagnan.jpg  Innan skolåldern brukade jag och min familj åka till Hägnan, ett hembygdsområde utanför Luleå tillhörandes Gammelstan och som en parentes; numera ett världsarv.  
Skriv ut

Vems hembygd?

Vems hembygd?

Många hembygdsgårdar är vackert inredda i en stil som ska visa ett hem 80, 100 eller 120 år tillbaka i tiden. Hustyp och utvalda möbler ger en känsla av ett slags liv men vilken bild är det som visas upp och vems hem får representera en hel bygd?
Skriv ut

En grön ö

En grön ö
Att Irland är den gröna ön är en vedertagen sanning men färgen hittas inte bara i det gröna landskapet utan uppträder förvånansvärt ofta även i stadsbilden.
Skriv ut

Auktion -ett gyllene tillfälle

Auktion -ett gyllene tillfälle.
auktion1.jpg
Auktion är inte bara ett sommarnöje utan ett ypperligt tillfälle att införskaffa både material och verktyg till sitt skapande. Både ung och gammal hade sökt sig till auktionen som hölls på en gård åtta mil
norr om Umeå. Solen lyste med sin frånvaro men det verkade inte påverka besöksantalet. Närmare två hundra förväntansfulla hade denna dag sökt sig till auktionen där allt från stora oljemålningar, böcker, möbler och lampor till prydnader och köksgeråd skulle gå under klubban.
 
Skriv ut

Karameller i Galway

Karameller i Galway
Bland de grå stenhus som dominerar stadsbilden i Galway, västra Irland, finns små karameller av färgstarka hus som ser ut att vara plockade från vilken del som helst i en NCS-karta. Färgerna på husen livar upp staden och kontrasterar både till de grå husen och det grå vädret.
Skriv ut

Legitimt att röra slöjdade föremål.

Legitimt att röra slöjdade föremål.

Under våren visades en slöjdutställning i Umeå vid namn Surolle featuring Snappmagnus. Surolle arbetar i trä och med en konstnärlig hand formger han bruksföremål som skedar, speglar, stolar. I ett samtal med en av utställningsvakterna om hur besökarna upplevde utställningen kom det fram att vissa på eget bevåg lyft ned stolar från sina podier och börjat provsitta dem. Mina tankar snurrade. Handlade detta om obetänksamhet, brist på respekt eller var det helt enkelt ett tecken på okontrollerad uppskattning?
Hur som helst kändes det fel!