Tankar

Skriv ut

Spånkorg blir papperskasse

Spånkorg blir papperskasse

Klädbutiken Solo har tagit upp den traditionella spånkorgen och omsätt mönstret till papperskasse. Det kan vara värt att köpa ett klädesplagg bara för att få den snygga kassen.

Spånkorg av Juho Björklund Papperskasse från Solo

Mia Lindgren
Skriv ut

Klädabonnemang

Klädabonnemang

Orkan Lia
Att få ett nytt klädesplagg hem i brevlådan varje månad, unikt och måttsytt för varje kund, i ekologiskt-, vintage-, eller nyproducerat tyg och dessutom till ett mycket bra pris. Detta ingår i konceptet klädabonnemang som Karolina Svensson från Linköping driver i sitt företag Orkan Lia.


Skriv ut

Tapeter är konst, slöjd och hantverk.

Tapeter är konst, slöjd och hantverk.

Boråstapeters kollektion Två Rum & Kök, utgår ut sortimentet och jag kan undra varför?
Kollektionen Två Rum & Kök består av allt från barnsligt lekfulla till charmigt lantliga mönster, det är de lantliga tapeterna som jag fastnat alldeles speciellt för. Vurmar man, som jag, för korsstygnsbroderier på udda ställen så är detta en förlust av stora mått. Att den inte blev någon storsäljare kan jag förstå men att helt ta bort den ur sortimentet…

 
tapet2.jpg 
 tapet3.jpgDen klassiska röd-vita kökshandduken är tidlös så en tapet där den stått modell
borde väl ha samma livslängd?
Det är bara att inse, broderi och klassiskt handvävt är inte inne längre, inte i tapetbranschen i alla fall.
 
tapet1.jpg 
 

Veronica Olofsson
Skriv ut

Våga släppa in slöjden!

Våga släppa in slöjden!

Idag har vi ett antal museum, konsthallar och gallerier som visar modern och samtida konst. Design och formgivning har givna platser att synas på men vad har konsthantverket och slöjden? Inget! Konsthantverk och slöjd hänvisas till marknader, hemslöjdsbutiker och kanske eventuellt någon jul eller sommarutställning vid något friluftsmuseum. Det konsthantverket behöver är en självklar plats hos konsthallar, gallerier och museer.
Skriv ut

Datoranvändning i solen nu möjligt

Datoranvändning i solen nu möjligt tack vare Laptop Compubody Sock

Vid flera tillfällen har samtal i min bekantskapskrets snurrat runt ämnet bärbar dator och dess möjligheter och omöjligheter. Det stora problemet med bärbar dator kommer med våren och viljan att flytta ut sitt kontor i vårvärmen. Flera har påpekat omöjligheten i ett friskluftskontor med att reflektionerna från solen gör det närmaste omöjligt att se vad man arbetar med.

Alla har varit eniga om att det bör skapas någon form av solskydd och för ett tag sedan fick jag en länk, där ett sådant skydd presenteras.
Lösningen heter ”Laptop Compubody Sock” och är en stickad lösning.
Bilder på och instruktioner hur du stickar din egen finns på Instructables sida:
LÄNK
 
 
   sticka.jpg                             

  veoskrivet.jpg
Skriv ut

Recycle design - Återbruk

Recycle Design

I höst startar Eskilstuna folkhögskola en ny utbildning med det fantasieggande namnet Recycle design - Återbruk. Det är en kurs för alla som tror på hållbar utveckling och som vill använda sin fantasi till att skapa nytt av gammalt.

Skriv ut

Krönika över Kravallslöjds första år

Ett kravalligt år

Kan man modernisera ordet och begreppet slöjd? – En av alla frågor som vi, grundarna bakom Kravallslöjd, ställde oss när vi jobbade dag och natt för att bli klara med sidan tills 19 april 2007. Idag, ett år senare, vet vi att det går och har gjorts. Vi hittade precis det som vi letade efter. Vi hittade likasinnade, män och kvinnor, (tjejer och killar om man så vill) som, precis som vi, har ett behov av att uttrycka sig genom att skapa med händerna.

Så vad har egentligen hänt under Kravallslöjds första år?


Skriv ut

Skräp i slöjden - Junk Craft

Skräp i slöjden!

Under våren 2008 pågår projektet Junk Craft på ett antal skolor i Västra Götalands-regionen. Målet med projektet är att ungdomar ska få upp ögonen för återbruk och inse vilka möjligheter det finns med redan använda material.