Tankar

Skriv ut

Sameslöjd i samtiden

Suohpanat, Foto Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji Den samiska slöjden, duodji, är slöjd och konsthantverk som tillverkats av samer och utgår från samiska traditioner, samiskt formtänkande, samiska mönster och färger. Den har sin upprinnelse, som all annan slöjd, i att tillgodose behovet av bruksföremål etc. Och den tillverkas av material som man har tillgång till: renskinn i olika former, renhorn, trä – och då särskilt vrilar från björk till kosor, askar och skålar.
Skriv ut

Unikt, stilrent och retro.

SNV84064 I början på detta år flyttade jag mitt företag Orkan Lia från den lilla ateljén till en mycket större med tillhörande butiksdel. Butiken och skyltfönstret är det första kunderna ser så det bestämde jag tidigt att lägga mycket energi på att få det helt rätt.
Skriv ut

En liten utredning om INREDNING

En liten utredning om INREDNING
Tidningar svämmar över av inredningstips. Förnya ditt hem med nya möbler, prylar och tyger! Inredningsaffärer växer upp som svampar utefter städernas gator.

Inredning är inne och hett. Men vad är egentligen inredning? Och har
inredning något med vävning att göra?


Skriv ut

Att inreda med vävstol

inredning_me Med "inredning" menar en vävare vanligtvis något som man gör inne i en vävstol. Det är som om själva vävstolen är en så självklar del i hemmet att man inte tänker på den som en inredningsdetalj - något som den i allra högsta grad är, särskilt för oss som inte använder den för att väva på.Skriv ut

Ovilja- nej ovana.

78 Om konsten att återbruka

I dagens samhälle är vi vana vid att allt vi behöver finns inom räckhåll, i affären eller på senare år också på nätet. Inom sociologin talar man om expertsamhället, att vi i allt högre utsträckning förlitar oss på experter när det gäller olika områden, områden som vi tidigare klarade av att manövrera själva.
Skriv ut

Knittaplease på Youtube

Knittaplease på Youtube, eftersom webben är fullav material om slöjd och hantverk kommer här en video om knitta, please från USA.

{youtube}rSjHvbewS1I{/youtube}


crew


Skriv ut

Gatustickning bland årets nya ord.

stolpe1 Varje år får Språkrådet i ungefär tvåtusen förslag på nya ord. I år har ord som Burkini, Finanssmälta och Gatustickning etablerat sig i svenskarnas vardag.