Tankar

Skriv ut

När det inte går att väva.

Pågående skedning av Meta Skoglund.

Nu har det snart gått ett år sedan det sade tvärstopp i vävstolen.
Detta är ingen solskenshistoria som slutar med att jag har lyckats a la Göteborgs Postens personporträtt som det ofta går att läsa om. Människor som gjort sina vägval i livet, jag har bara gjort ett vävval och då sker inte mina förändringarna utan att jag hantera mycket motstånd och förlust av energi.

Meta Skoglund

Skriv ut

Är årets julklapp en tygdocka?

little big planet Att tv-spel är populära julklappar är ingen nyhet, men att huvudfiguren är en tygdocka som rör sig i ett naivt fantasilandskap där texturerna imiterar trä, pappkartong och textil gör att även en traditionalistisk slöjdnörd kan finna glädje i att spela tv-spel.

Skriv ut

Steampunk

Steampunk Steampunk - ångpunk är en typ av science fiction som grundar sig på ångmaskiner, mekaniska maskiner och annan teknik från industriella revolutionen. Microelektronik skall vara bannlyst i genren men en del exempel på datorer i steampunk stil finns.

Skriv ut

Kulturarvet hotat!

Forsa Folkhögskolas hus för textilakurser. (bild lånad från www.lg.se) När skolans ekonomi är i obalans är det de textilestetiska ämnena som ryker först.
Mitt i Hälsinglands hjärta ligget Forsa folkhögskola, en skola som sedan början på 1900-talet bedriver en anrik utbildning inom slöjdområdet.

Skriv ut

Tovat Hår och Tygskor.

Illustrationer och berättelse av Hjalte Strandén. Så här innan jul kommer Tovat Hår och Tygskor nummer tre ett serie och bildfanzin av Hjalte Strandén.
Tovat hår och tygskor består av 22 sidor tung humor på världens rand.

Skriv ut

Spinnrockens vara eller icke-vara.

web1

I somras skrev jag glad i hågen i min blogg om hur jag äntligen skaffat en spinnrock och lärt mig använda den. En av kommentarerna jag fick var hur mina läsare också skulle kunna tänka sig att ha en, men enbart som prydnad. Senare under hösten körde jag förbi en lokal floristutbildning. Ute vid vägen hade en spinnrock placerats, delvis täckt med blommor och mossa, utgörande ett elevarbete. Allt detta har väckt tankar, spinnrocken, vilken plats har den egentligen idag? Spinnrocken har kanske tappat sitt ursprungliga värde. Har den förvandlats från ett nödvändigt nyttoföremål med ett väldigt konkret användningsområde till att bli ett prydnadsföremål?