Skriv ut

Kravallslöjd 2007-2017

ros640Kravallslöjd firar 10 år och lägger ner
– Vadå Kravallslöjd? Är ni sådana där som kastar gatusten och slåss med stickor?

Helt plötsligt är samtalen om både samhälle och slöjd igång. Det är där Kravallslöjd har varit. I mötet mellan görandet och samtalet som ett sätt att förändra samhället. Kravallslöjd har inte velat foga sig till normer som begränsar, utan hellre tänja på gränserna och visa att det finns alternativ. Kravallslöjd har verkat för att skapa en medvetenhet om möjligheten att påverka sin samtid och framtid genom slöjd.

 

kravallslojd19 april 2007 invigdes webbportalen Kravallslöjd kom till för att behovet fanns. Slöjdsverige saknade en mötesplats med högt i tak och breda sömsmåner, en virtuell mötesplats, en portal att hålla kontakten via, för att sporra varandra. I sann Do It Yourself-anda skapades portalen. Läs och ta del av Kravallslöjds värdegrund, pedagogiska idéer och förstå tankarna bakom konceptet här på portalen.

 

Kravallslöjd har vuxit stort
Vi vill tacka alla er som gjort det möjligt att växa till en folkrörelse. Ni är de 313 personer som har gästat stafettbloggen, en vecka var. De 54 skribenter som återkommande publicerat era texter på portalen, allt från visitationer till tankar inom området. Ni är de 46 hantverksprofiler som intervjuats för ett personporträtt. De 28 prylprofilerna som berättat med föremålet i fokus. Ni är de 29 Kravallslöjdshandledare som medverkat i 69 workshops runt om i landet. Ni är ett hundratal som visat er skapande kraft i ett tiotal utställningar både fysiska och virtuella. Ni är de läsare som återkommande besökt portalen, i snitt 32 000 varje månad.

Tillsammans har vi totalt publicerat 1304 artiklar och 1729 blogginlägg på portalen.

 

cykelanordningDet var vi som introducerade broderisoffan. Kopplade samman spinnrock med spinningcykel. Spann toapapper på toalettborste. Stickade med jumbostickor. Spann långdraw med elvisp. Myntade begreppet attackslöjd. Slog ett slag för slöjden med Spikers corner. Hävdade att all slöjd är bra slöjd. Satt med i TV-soffor, hördes på radio och syntes i dagspress. Det var vi som var de fyra personer som satt bakom spakarna i CREW och arbetade med detta ideellt vid sidan om studier och heltidsjobb.

Kravallslöjd har under sina 10 år figurerat på en rad fysiska platser över landet: i skapande skola, på bibliotek, i föreningar, företag, festivaler, mässor, museer, PechaKucha och i det offentliga rummet.

Vi har varit producenter av utställning, workshops, performance, läger, tävlingar, redaktionellt material, slagkraftiga ordvitsar och nya slöjdbegrepp. Vi har hållit credotal, föreläsningar, vidareutbildningar, varit remissinstans och suttit med i panelsamtal. Genomfört större projekt, besökt små och stora städers utbud av slöjdrelaterat och rapporterat från norr till söder för att inspirera och lyfta slöjden. På portalen kan du i artikelform se och läsa om detta.

Kravallslöjd är föränderligt
Under de tio år som Kravallslöjd funnits har behovet av en mötesplats och kraven på hur den behöver se ut förändrats årligen. Kravallslöjd är föränderligt och bygger på samtidens influenser, vilka som aktiverar sig och hur. Vi har veckovis publicerat artiklar och haft en stafettblogg som gästats av en ny skribent varje vecka. Portalen har innefattat forum, där det diskuterats vilt ämnesvis, en community och ett virtuellt utställningsfönster för medlemmar samt evenemangskalender. Vi har uppmuntrat till att dela tips, kreativa lösningar, insändare och artiklar. Med ett besökstryck som toppnoterades under mars månad 2011 då portalen
hade 42 891 unika besökare har förbättrade funktioner och utökade möjligheter varit i fokus likväl som bredden inom slöjdområdet.

En förenings livscykel kan illustreras med en rörelse som går från kaos mot ordning och för att förnyelse inom förening ska ske behöver kaoset återskapas med jämna mellanrum för att hålla föreningen i rörelse och för att behålla föreningens ursprungliga värden.

Nygren Sven 2010. Ledarskap i idéburna organisationer. Stockholm Liber AB
Bild: Nygren, Sven (2010). Ledarskap i idéburna organisationer. Stockholm, Liber AB.

Nu när Kravallslöjd skapat lite mer ordning i Slöjdsverige och våra grundstenar arbetats in och nu är en del i många verksamheter ser vi vårt arbete som uppfyllt. Vi ser att det finns en större medvetenhet om möjligheten att påverka sin samtid och framtid genom slöjd. De sociala medierna har revolutionerat möjligheterna att ta del av information, mobilisera och samla människor. Behovet av en portal som mötesplats har gjort sin verkan. Kravallslöjds mål vill vi härmed bedöma uppnådda och föreningen gjort sin verkan. Vi i CREW tackar alla som lyft slöjden i sann Kravallslöjds anda och uppmuntrar till att försätta.

Till sist: Tveka inte, mobilisera er och agera där det står still. Vi ses där ute!
/Kravallslöjd CREW - Veronica, Mia, Jonny, Anna.

 

MILSTOLPAR:

2007 Kravallslöjd mobiliserar sig och öppnar webbportal den19 april och
skakar om hantverksbegreppet på Ung08-festivalen i Kungsträdgården, Stockholm.

stickpolis2008 Året då Kravallslöjd står omnämnda i tidskriften Form. Zandra Ahl får där frågan av Staffan Bengtsson vem som har makt i konsthantverksområdet i Sverige idag. Zandra svarar efter en lång tystnad att hon träffat några unga kvinnor i Umeå som har startat Kravallslöjd med en bra hemsida och en blogg.
Även det år då Kravallslöjd STICKER UT på ungdomsfestivalen South West Field Festival på Årstafältet i Stockholm.

2009 Året då Kravallslöjd sitter i SVT2:s direktsända program Eftersnack. Det är även året som Kravallslöjd är med och anordnar slöjdlägret Slöjd i Underlandet och Skapande Skola-projektet estRAD-slöjd.

2010 Kravallslöjds Anna Palm Credotalar på Rådhustorget i Umeå, en programpunkt inför Umeå kulturhuvudstad 2014. Prinsessan Viktoria gifter sig och Kravallslöjd lanserar ett slöjdat Prinsesstest i SR P3 Kultur. Det är även året som Kravallslöjd rankas på sida 3 när man söker på ordet slöjd på Google.

2011 Året då Kravallslöjd toppnoterar med 42 891 unika besökare på webbportalen under mars månad. Året vi lär allmänheten att en inte behöver införskaffa speciella material och verktyg för att kunna slöjda, det du behöver finns i din närhet – även på toaletten.

spikup2012 Kravallslöjd inbjuds att jämte Ernst Kirchsteiger uttala sig om "Vad är hemslöjd för dig" och presenteras i utställningen Hemslöjden 130 år! på Norrbottens Museum. Detta är året som Kravallslöjd slår ett slag för slöjden med Spikers corner.

2013 Året som Kravallslöjd får finansiering till en förstudie från Nämnden för Hemslöjdsfrågor och inleder projektet med att producera en antologi om samtida hemslöjd i Sverige. Samma år tas Kravallslöjd in bland externa länkar på Wikipedia i sökordet Slöjd.

markvardigt

2014 Supervalåret då Kravallslöjd har temat Slöjd som förändringsmedel och har äran att i bloggen gästas av Betsy Greer, som myntade begreppet Craftivism.
Kravallslöjd flyttar fram positionerna detta år och frontar numera Kulturrådets ingång för kulturaktörer som vill arbeta inom Skapande skola. Även året som Kravallslöjd sitter i panelsamtal på Kulturrådets nationella barnkulturkonferens och lanserar långdraw med elvisp på Fårfesten i Kil.

2015 intervjuas Kravallslöjd av student på Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet vid Linköpings universitet, inför
C-uppsats. Detta är året som Kravallslöjds MÄRKvärdiga utställningsprojekt når mål och verkshöjd på Västerbottens museum. Och Kravallslöjd träffar broderiaktivisten Sarah Corbett, grundare av det numera världsomspännande Craftivist Collective, från London.

2016 Står Kravallslöjd med i Västra Götalands kulturplan för 2016-2019, utvecklingsområdet Hemslöjd och beskrivs som en rörelse som berikar slöjdområdet.
Detta är även året som Kravallslöjds myntade uttryck "attackslöjd" används för första gången i formsverige när Svensk form Värmland bjuder in till konferens med fokus på svensk design.

2017 Kravallslöjds målsättningar är uppnådda och föreningen läggs ner 19 april.
ros1

 

 

Undrar ni vad vi ska göra nu?
F.d Kravallslöjds CREW hittar ni fortsättningsvis här:

Veronica Olofsson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Linkedin

Mia Lindgren Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   www.esselde.se   Linkedin

Jonny Nylund  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  www.jonnynylund.se   Linkedin

Anna Palm Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Linkedin