Vad är en slöjdingenjör?

Written by Sara Thorn. Posted in Sara Thorn

Efter gymnasiet funderade jag mycket på i vilken riktning jag skulle utbilda mig vidare: tekniskt eller åt något mer konstnärligt håll, eller kanske en mix av bägge? Svåra och jobbiga val! Efter ett fantastiskt, kreativt, skapande år på textillinjen på Capellagården slutade det med ett riktigt ärketekniskt val; civilingenjörsutbildning i Teknisk fysik och elektroteknik. Slöjdandet har dock alltid funnits med på fritiden i olika former och i Linköping kom jag också i kontakt med hemslöjdsrörelsen. Men ibland har det dykt upp en gnagande tanke; skulle jag ha gjort något annat val? De senaste åren har jag funderat på hur jag skulle kunna få in mer slöjd i mitt arbetsliv. Det är nämligen litet ont om slöjd i fordonsbranschen där jag jobbat sedan examen (eller så har jag bara letat dåligt).

Jag har länge sagt –”Varför finns inte yrket Slöjdingenjör? Det skulle jag vilja vara!”. För ungefär ett år sedan kom jag på att om det yrket inte finns, så får väl jag skapa det! Sagt och gjort, jag sade upp mig och startade Slöjdingenjörn AB. Nu delar jag min tid mellan ett 80%-uppdrag i fordonsbranschen och har 20% för slöjddelen av mitt företag.

Visionen för framtiden är dock att inte ha en tidsuppdelning utan att hitta uppdrag som kombinerar ingenjörsskapet med, om inte slöjd, så åtminstone något åt det hållet; något kreativt, mer praktiskt skapande. Det borde finnas möjligheter till sådana kombinationer kan jag tycka, så nu gäller det att klura ut hur dessa skulle kunna se ut.

Här tänkte jag ta tillfället i akt och höra om det är någon som har tips på vad sådana här gränsöverskridande kombinationer skulle kunna vara? En roll som koordinator mellan en ingenjörsavdelning och en designavdelning kanske? Inreda slöjdsalar är ett annat förslag jag har fått. Vad finns det mer? Textilhögskolan i Borås gör säkert en massa kul saker, Smart textiles och sådant, kanske skulle man börja kika på vad de har för sig?

Taggar:, , , , , ,