”Hur hinner du med allt?”

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

Många gånger har jag fått frågan – när jag berättar att jag nåltovar, virkar, syr och skriver böcker – hur hinner du med allt? När jag dessutom har två barn (två pojkar på 6 och 1 år).

Ja. Vad ska jag säga? Klart jag inte hinner med allt. Vissa dagar är det leksaker över hela huset, tvätt som ska sorteras, disk att diska samt en liten som gärna slänger ut allt man har städat, klättrar upp i diskmaskinen och som ska matas. Det blir inte alltid att man hinner med att handarbeta eller skriva.

Ett tag skrev jag så fort jag fick en liten stund över. Jag skrev och levde mig in så i berättelsen att min man till slut tyckte att jag knappt var kontaktbar. Jag levde bara i mitt manus. Det var då jag insåg att jag måste dela upp sakerna och inte försöka göra allt på en gång. Vissa dagar grejar jag i huset (städar, fixar i trädgården, hjälper till att mata fåren) medan andra dagar ägnar jag mig åt att skriva eller nåltova.

När det gäller att skriva krävs det mer längre stunder. Ibland behöver man ju en stund på sig att skriva en scen, men jag har faktiskt lärt mig att det inte gör något om jag blir avbruten. Jag kan hitta tråden igen och fortsätta senare när nästa lilla ledig stund dyker upp. Förr kunde jag inte det. En annan sak har jag också lärt mig i och med att jag bara har en dag i veckan att skriva. Det är att då kan jag slappna av mer när jag tänker på mitt manus. Jag vet att onsdagar är min dag och då ska jag skriva. De andra dagarna, om jag kommer på något, skriver jag en minneslapp om det i mobilen eller på en post-it lapp. Sedan skriver jag ner det ordentligt när onsdagen kommer. Jag är inte längre rädd att jag ska glömma det om jag inte skriver ner det direkt.

När det gäller nåltovning är det lite lättare. Där kan jag avbryta mig ganska omgående och tova lite då och då. När lillebror var mindre och jag fortfarande ammade honom brukade jag nåltova medan han sov i mitt knä. Nu får jag passa på när han sover middag eller på kvällen, oftast framför tv:n. Folk brukar fråga mig hur lång tid det tar att göra en docka och jag kan inte riktigt svara på det eftersom jag tovar lite då och då. Två minuter här, fem minuter där. Ibland en kvart. Men skulle jag sitta som ett heltidsjobb och nåltova åtta timmar per dag skulle det kanske ta två, tre dagar.

Så, jag hinner inte allt. Men en del.

Taggar: