Rostigt broderi

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Varje år i oktober åker Bates och Blixt till den stora handarbetsmässan i London. The Knitting and Stitching exhibition på Alexandra palace. Man behöver gå ett par dagar för att ta in allt som finns där. Ett 100-tal utställare, ett par hundra försäljare och ett 50-tal olika föreningar är representerade i de jättestora rummen. Här hittar man alla nyheter inom broderi, stickning, virkning och annat roligt textilt hantverk. 80 workshops körs under de fyra dagarna som mässan äger rum.

Det bästa är att man knyter kontakter med broderande och stickande kvinnor från hela världen, kan bläddra i alla nya böcker och inhandla allt nytt material.  Där är alltid mycket folk och medhavda smörgåsar är ett bra tips om man inte vill stå i matkö till någon restaurang. Att sätta sig ner på golvet och äta är heller inte ovanligt.

 VLUU L210  / Samsung L210

Här sitter vi på golvet och intar vår lunch. Från vänster Teresa från Kenya, Surjeet och väninna från Indien, Dorothy och Mary från England, Kristin och Pian från Sverige.

 

Förra året blev en man mycket uppmärksammad. Han hade broderat på gamla bildörrar. Ja, det låter lite udda men som offentlig konst gör det sig säkert någonstans. Mannen kallar sig för Mr X men heter egentligen Jamie Chalmers. Jamie hjälper gärna de broderande fångarna i broderigruppen Cell works att få ut sina arbeten och på så sätt lite pengar till gruppen. I England finns det faktiskt flera stora män som broderar och skriver böcker om broderi. Då räknar jag inte Kaffe Fasset för han är amerikan.

 VLUU L210  / Samsung L210

Att rostfärga tyger för broderi har blivit populärt på senare tid. Det är mycket enkelt, man behöver bara några rostiga föremål, en bit vitt  bomullstyg, vatten och ättika. Lägg de rostiga föremålen på  tyget och spruta över  vatten blandat med ättika. Du kan behöva upprepa proceduren ett antal gånger tills du blir nöjd. Rosten bildar mönster som kan användas i broderi.

DCF 1.0 Rostat tyg kopia

Det är bara att släppa loss fantasin!

Taggar:, , ,