Hur du gör din Hjärtekatt

Written by Therese Hjärtekatten. Posted in Hjärtekatten

Idag står Hjärtekatts-räknaren på 1970. 1970 Hjärtekatter som kommer att skänkas till 1970 hjärtebarn. Det låter som en hel del, och det är det, men vi får inte glömma att det varje år föds omkring 1000 nya hjärtebarn. Så vi får inte lägga ned virknålarna ännu.

Hundratals virkare har tillsammans bidragit till att Hjärtekatts-projektet blivit sådan succé för alla inblandade. Utan dem hade vi aldrig kunnat glädja alla barn, föräldrar, syskon, sköterskor och alla andra som varit med. Vi på Hjärtekatten vill passa på att tacka varendaste en, vare sig man skickat en katt eller 60 (det har hänt). Vill du göra din första Hjärtekatt, eller har du redan gjort en eller fler katter men känner att det nog finns en till i fingrarna? Plocka upp virknålen!

Virka din egen Hjärtekatt och skicka den till oss. Det är rolig virkning, du kan få rabatt på garnet och ett hjärtebarn får en present. Alla vinner!

Så här gör du:

Material
Garn och virknål bestämmer du själv. Välj det som passar dig bäst, eller det garn du har liggandes hemma. Ska du köpa nytt kan du ta en titt i högerspalten på hjartekatten.blogspot.se, där listar vi nämligen de butiker som ger Hjärtekatten-rabatt.

Förutom garn och virknål behöver du fyllningsvadd, eventuellt plastgranulat/ris som tyngd i tassar och rumpa, en nål för att montera och brodera samt etikett/lapp till kattens och ditt namn.

Mönster
Mönstret till kattens kropp är designat av Nekoyama och en svensk översättning finns här.

Till hjärtat kan du använda ditt favoritmönster, eller det här:
1. Två lm, 1 fm i andra lm från nålen, 1 lm. Vänd. (2 m)
2. 2 fm i varje fm, 1 lm. Vänd. (4 m)
3. 2 fm i varje fm, 1 lm. Vänd. (8 m)
4, 2 fm i första fm, fm till sista m, 2 fm i sista m, 1 lm. Vänd. (10 m)
5. 2 fm i första fm, fm till sista m, 2 fm i sista m, 1 lm. Vänd. (12 m)
6. 1 fm i varje m, 1 lm. Vänd. (12 m)

Nu virkas en hjärthalva i taget.

7. 2 fm tillsammans, 2 fm, 2 fm tillsammans, 1 lm. Vänd. (4 m)
8. 2 fm tillsammans x2, 1 lm. Vänd. (2 m).

Klipp av garnet och virka likadant på andra sidan.

Så här gör du
Virka kattens delar. Tassarna samt nedre delen av kroppen (alltså rumpan) kan fyllas med lite plastgranulat eller ris för att de ska få lite tyngd. Lägg gärna granulatet/riset i lite tyg eller använd en gammal nylonstrumpa, så att kornen inte läcker ut genom maskorna. Huvudet, nosen och kroppen stoppas sedan med fyllningsvadd. Ben och svans behöver ingen vadd.

Hjartekatt3

Sy ihop alla delar och brodera kattens ansikte.

 Hjartekatt2

Virka ett rött hjärta, brodera ett ärr enligt bilden och sy sedan fast hjärtat på Hjärtekattens bröst.

 Hjartekatt4

Glöm inte att ge Hjärtekatten en lapp med kattens namn, ditt namn och din bloggadress (om du har en). Skicka också gärna med en liten lapp som berättar vad du stoppat Hjärtekatten med och om den virkats i en miljö med husdjur/rök/starka parfymer.

När din Hjärtekatt är färdig är det dags att skicka iväg den mot sitt framtida hem. Lägg katten i en egen liten plastpåse innan du skickar den till oss, av hygien- och allergiskäl är det bättre för barnen. Och så blir det ett fint litet paket på köpet.

Gå in på hjartekatten.blogspot.se för att se en uppdaterad lista över var du ska skicka din Hjärtekatt.

Taggar:, , , , , , ,