flickslöjd?

Written by admin. Posted in Elenor Wincent

Denna dag har varit den händelserik dag. Jag hade min sista dag som ”lärarkandidat” samt att jag var på vernissagen ”Cyberspace” som de som har läst vävdesign har ordnat på Cafè Station. Bilden nedanför är bara en av alla coola grejer som finns där.

Jag vet att killar och tjejer är lika bra på textilslöjd. Men det verkar som att det fortfarande finns vissa tjejer som känner sig osäkra på träslöjden och vissa killar känner sig bortkomna på textilen.

Men det kanske inte är så konstigt när mestadelen av inlärningsmaterialt på den textila delen; böcker,filmer och mönster är riktade till flickor och kvinnor. Då verkar det ju som att vi inte alls har några förväntningar på att killar ska fixa det här över huvud taget.

Sedan tror jag även att statusen måste höjas för textilt hantverk och slöjdhantverk över lag. Vi måste bli beredda att betala för vad hantverket är värt för materialet och en bra timpänning. Men jag har en känsla av att det kommer ta tid innan vi inser att priserna de tar vid souvernirbutiken vid ishotellet i joukkasjärvi är de priserna alla bör ta för sina brickband och vadmalsjackor. Kanske ska jag be farmor att sälja sitt nya par stickade sockar på en hipp klädbutik istället för att ge dem till mig…..

Dessa tofflor har jag virkat..