Något om att färga garn

Written by Tant Kofta Lotta Blom. Posted in Tant Kofta

De senaste åren har jag färgat mycket garn och får ofta frågan om hur jag gör. DSC_0125Svaret är både enkelt och komplicerat, jag följer fabrikantens rekommendationer i mitt tillvägagångssätt, det är inte svårt alls. Låt det sen ta tid, ullgarn och andra animaliska fibrer som jag färgar är känsliga och har svårt för temperaturväxlingar. Därför skall det gå långsamt, dvs jag använder inte mikrovågsugn. Färgar i gryta eller i vattenfyllda kärl i vanlig ugn.

Svårigheten tycker jag är att hitta färgtonen och enda sättet att nå dit är att jobba och gneta. DSC_0165

En väldigt bra hjälp är att föra bok dvs. anteckna vad man gjort, spara ett prov att ha som referens senare. Mina färgböcker är mina skatter. Lycka till! med hej fr. Tant Kofta

IMG_1664

Taggar:, , ,