The Zone

Written by admin. Posted in Linnéa Therese Dimitriou

En av de mest uppmärksammade inrednings- ’makeovers’ på senaste tiden är den som Marie-Louise Ekman gjort. Hon har just tillträtt som chef på Dramaten och för att markera detta har hon målat det gamla inrökta gubbiga rummet vitt, tagit bort allt tjafs och på så vis framhävt rummets jugendstil och de stilrena möbler som finns kvar samt såklart sig själv- en färgstark person med speciell stil. Stolarna har hon behållit men klätt om i rosa. Rummet visar hennes bakgrund som konstnär, med ett rum som ser ut som en ateljé eller ett galleri som med vit färg avspeglar ljuset. Den kommunicerar till besökaren vem hon är och den förändring hon bidrar med till institutionen.

Marie-Louise i kontoret

Marie-Louise i kontoret

Marc McGuiness (http://www.wishfulthinking.co.uk) är poet och coach för kreativa personer. Han har en massa bra tips på hur man ska organisera sitt liv för att hamna i ’creative flow’. Ett är att man ska skapa en situation som man associerar med kreativitet. Bland de exempel han tar är författaren Maya Angelou som när hon ska skriva har en mycket speciell rutin. Hon checkar in i ett hotellrum på förmiddagen där hon tar ner alla tavlor från väggarna. Med sig har hon en flaska med fin torr sherry, en bibel och en ordbok. Hon har också med sig en viss typ av penna och block. Hon lägger sig på sängen och skriver utan självcensur fram till middagstid. Hon går ut och äter och återvänder sedan på kvällen för att gå igenom och stryka en större del av texten.

Det handlar alltså om att skapa ett utrymme och rutin som man direkt associerar till sin ’creative zone’. Författarinnan stimuleras av lukt, doft och synintryck som hon associerar till att producera. När hon är där kan hon fokusera på det hon gör.

Jag har ofta behov av mitt kreativa rum. Jag vill som Marie-Louise ha vita väggar och på väggen bara det som jag för tillfället inspireras av eller arbetar med. Jag behöver kaffebryggare eftersom jag dricker mycket kaffe , ett stort bord där jag kan sprida ut olika idéer och utkast, en stereo och massvis med skivor, en skön fåtölj samt en hård stol vid bordet. Och jag vill inte ha besök där. Det här rummet är olika för alla men jag tror att en bra början när man inreder ett rum där man ska skapa är att ta bort allt som distraherar från processen. Sen ska man stänga av sin mobil och tillåta sig själv att vara ’totally in the zone’.