Mer om att inreda arbetsrummet

Written by admin. Posted in Linnéa Therese Dimitriou

Till Mia som kommenterade det förra inlägget och undrade vilka färger man ska välja till ett arbetsrum så skulle jag säga att det beror på vad du ska syssla med där. Vitt är det bästa tycker jag om man ska jobba med färg och form- det finns ju en anledning till att i princip alla gallerier, ateljéer och museum har vita väggar. Det reflekterar ljuset och förvirrar inte ens färgintryck av det man gör.

Ska man göra annat så kan grönt vara bra om man vill slappna av och stänga ute stressen medan pigga färger som gult och rött kan ge energi att ta tag i saker. Jag gillar ljust på väggen och sen mörkt golv och mörka möbler för att ge rummet lite tyngd. En enkel anslagstavla där man samlar på utklipp och peppande saker kan vara bra som ett alternativ till skissbok om man inte vill spika/nåla på väggen varje gång man ska göra en moodboard. Byråer är bra möbler att samla material i, även gamla hattlådor som man kan trava på varann i ett  hörn (går även att köpa i inredningsbutiker för billig penning).

Snygga hattlådor (från installation av Libby Black)

Snygga hattlådor (Libby Black)

Själv gillar jag att ha alla mina material i färgordning. Martha Stewart är skrämmande men något som jag är avundsjuk på är hennes ’craft room’.  Hon har valt att måla sina möbler i avstressande grönt och väggen i en varm vit ton. Själv skulle jag ha valt en mörkare skogsgrön hellre än den här ärtiga men…

Pysselrum Martha-style

Pysselrum Martha-style

För övrigt, som alltid med inredning så är ljussättning viktigt. I ateljén är naturligt ljus att föredra, dvs ett fönster. Idealet är takfönster för då får man ett jämnare ljus över dagen. Men för den som ännu inte har en takvåning eller ens ett fönster till förfogande eller egentligen alla vi som lever i det här norrländska mörkret så finns det lyckligtvis lampor som är rätt så bra. En stark lampa i taket som ger ett jämnt och kallt ljus och bra färgåtergivning kan kombineras med en bra skrivbordslampa och en mindre lampa när man vill ha det lite mysigt.