Slöjd Deluxe presenterar sig

Written by Slöjd Deluxe. Posted in Slöjd Deluxe

Hej på er alla!

Vi från Slöjd Deluxe är väldigt glada att ha fått chansen att vara med här och blogga, att få vara en del av denna härliga plattform för alternativ slöjd. Vi ser mycket fram emot den här veckan, för idag startar nämligen Earth Week här i Växjö.  Det hela är en vidareutveckling av Earth Hour som en del i Växjö Kommuns vision om ”Europas grönaste stad”. Dels kommer vi att själva delta på olika sett och dels är Earth Week något som matchar vårt hållbarhetsengagemang. Just nu är vi på stadsbiblioteket och förbereder en utställning!

bild

Slöjdbaren Slöjd Deluxe föddes ur en kurs på designprogrammet för hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet. Hemslöjden i Kronoberg ville nå unga vuxna och kommunicera slöjdens värden till en ny publik.  Vi bestämde oss för att fråga målgruppen om deras syn på slöjd. Bilden vi fick var att slöjden i skolan är väldigt styrd och handlar antingen om trä eller syslöjd. Det blir lätt uppdelat mellan könen och man har en bestämd form man ska efterlikna. Ordet ”Hemslöjd” väckte associationer till gamla tanter och syjunta, vilket inte lockar målgruppen. Det satsas mycket på barn, men Hemslöjden har sedan svårt att hålla kvar dem. Vi ville satsa på ett avslappnat och experimentellt slöjdande på en plats där de unga vuxna redan finns. Vi kom fram till ett liknande koncept och bestämde oss att samarbeta för att få ut vårt koncept till den lokala baren Kafé de luxe. De har en blandad och alternativ publik och har själva slöjd i sin inredning. Vi ser en ny trend i samhället, att komma tillbaka till det handgjorda och äkta. Många designers tar också till hantverket i sina arbeten och processer.

Slöjd Deluxe vill koppla alla de undersökande och häftiga saker som händer i slöjdvärlden till Hemslöjden. Slöjd kan vara ett sätt att uttrycka sig på, att kommunicera. Slöjd Deluxe anordnar workshops tillsammans med Hemslöjden i Kronoberg på den lokala baren/kafét Kafé de luxe. Att samarbeta är något vi växer utav. Vi vill skapa olika korta träffar med fokus på hållbarhet och kravlöst skapande. Det ska vara en avslappnad “prova på”. Ta gärna en öl eller en kaffe och slöjda loss med oss. Det kan handla om att prova på att tälja eller trycka julkort med skräp.

På återseende gott folk, ha en riktigt fin dag!

 

Följ oss på:

Facebook.com/slojddeluxe

Cargocollective.com/slojddeluxe

#slojddeluxe

#earthweek

1518293_10151814918094117_1987552697_o

Malin Hultman 076-218 74 86

hej@malinhultman.com

Sofie E Löf 070-640 69 30

frulovdesign@gmail.com

Taggar:, , ,