Om glädjen att skapa för någon annan

Written by Petra Eleonora Eriksson. Posted in Punkslöjd - Petra Elonora

Photo 2014-05-09 19 26 18

Idag har jag arbetat som sömmerska. Som jag nämnt tidigare gör jag det lite vid sidan av, när jag hinner. Och eftersom det blivit en del extratimmar på Hemslöjden fick jag ledigt och kunde där med jobba. När jag är sömmerska syr jag åt konstnären Maria Lilja. Kan tyckas märkligt att jag syr åt någon annan när jag är fullt kapabel att designa själv. Fast nu är det så att jag fastnat för Liljas design. Jag blir glad av att sy Liljas kläder, det är så mycket färg och form. Lilja arbetar mycket med applikationer och att jag jag får brodera på fri hand med symaskinen, skriver in ordet som hör till kollektionen. Jag hade aldrig arbetat så mycket i linne som jag gör med Liljakläderna, linne som är så otroligt fint och härligt att arbeta med. Tacksamhet.

Liljas kläder är fulla med budskap och blir helt ekologiska med tanke på att de inte följer modet det minsta. De passar alltid eller aldrig. Fint det, att vara utanför normen. Det finns en frihet i det. Kläder som stärker människan inifrån och ut.

d9f1b0761aa511e28e0222000a1e8b38_7Här är ett litet blåbär uppfluget i ett träd.
Liljas kollektioner har olika betydelser och finns i bland annat bär, träd, fåglar, elementen och blommor som är årets design.

Photo 2014-04-12 17 39 14Ja, mina arbetskläder skulle jag berätta om. De är baserade på elementkollektionen, i jord. Fast kläderna från kollektionen ser annorlunda ut, eller det är mina arbetskläder som skiljer sig. Basen är i alla fall i jorden, där jag hämtar näring och trygghet. Egentligen inte konstigare än några andra arbetskläder. Jag drar på mig dem och representerar Maria Lilja, precis som när jag jobbade på den flådiga banken på Norrmalmstorg i Stockholm och gick i kostym varje dag. Det var en utmaning vill jag lova, att klä mig inom koden men ändå uttrycka mig själv. Men det är en helt annan historia.

Taggar:, , ,