Stickning klär mig

Written by Lisa Bomble. Posted in Lisa Bomble

Att stickning är en materialsport är väl inget att diskutera, men något som går att diskutera hur länge som helst är hur vi väljer våra material och våra verktyg. Det handlar om så många olika variabler! För mig är känsla det allra viktigaste, men i det ingår såklart funktion, form, färg och inte minst budget… Men för att inte ta mig vatten över huvudet får vi dela upp det här lite, så dagens inlägg handlar inte om garnval, men om prylval. Så, lite i kontrast till gårdagens inlägg kommer här ett inlägg om saker jag shoppat. Dock är nog alla shoppade med principerna i gårdagens inlägg i bakhuvudet.

Så jag tänkte helt enkelt presentera lite favoritprylar, framför allt verktyg, men även nördiga tillbehörsprylar som jag knappast kan säga att jag behövde (apropå förra inlägget), men som någonstans berättar något om mig och min nördighet i stickningen. Se inte det här som att jag försöker övertyga någon om vilka de ”bästa” prylarna är, utan det är bara en personlig liten betraktelse om sakerna som omger min passion och hobby.

Viktigast bland verktygen är förstås stickorna. Jag vet inte hur många gånger jag fått eller hört frågan ”Vilka stickor är bäst?”
Här är svaret: Det beror på.

Visst är det frustrerande? När det gäller stickor har jag verkligen varit en ”try-sexual” (”I’ll try everything once!” – Samantha i Sex and the City) ända sedan jag började sticka. Jag har velat prova allt och hitta rätt kombination av material, storlek, kabel, spetsighet… till respektive garn och projekt. Lyckas jag är det verkligen som att vinna högsta vinsten och man har fått sig en så kallad njut-stickning! Det gör förstås att jag har fått ett gäng favoriter bland stickorna. Jag tänker presentera dem här och jag hoppas visa att lyx-känsla köps inte bara med stora plånböcker, utan kan lika gärna hittas i loppislådan. Det beror ju på.

Men om vi börjar i den uppenbara lyxiga ändan och visar de dyraste, så handlar det om stickor som har blivit omåttligt populära. Signature Needles är dyra, kommer med livstids garanti och är verkligen jättefantastiska. Man kan välja längd på både sticka och kabel, spetsens spetsighet och man kan till och med få sitt namn ingraverat i stickan. En Rolls Royce bland stickor, absolut. Men det är inte så ofta jag har 450 kr till en enda sticka. Jag äger dock fyra sådana här lyx-stickor i olika storlekar. Jag fick en i present, har köpt en av en vän och sen har jag köpt två för att fira något särskilt. Det här är verkligen att ”unna sig”.
DSC_0057
Något man kan ha anledning att fira är annars loppisfynd. Min andra sorts favoritsticka är nämligen just loppis-fynd! Jag har många såna här och jag har betalat mellan 2kr och 30kr styck för dem. Och jag älskar att sticka med dessa. Dessutom är plasten i kabeln så himla bra att även om jag hittat dem helt hopknycklade i en loppislåda, så har jag kunnat mjuka upp dem i varmt vatten och få dem som nya. Den lilla knixen på stickan passar mitt grepp perfekt och jag får härligt flyt på dem. Så ser ni mig grävande bland stickorna i en loppishörna, så letar jag efter plastkablar i klara färger på knixiga metallstickor… Det är som sagt inte priset som gör en sticka till favorit.
DSC_0062
En annan av mina favoriter har jag hört andra svära högt om, så om dessa går åsikterna isär. Men Suzanne’s ebenholz-stickor och jag är verkligen kompisar. Övergången mellan kabel och sticka är inte perfekt och det finns projekt där jag valt bort stickan för att det hakar sig. Men spetsarna! Känslan av ebenholz är som att sticka med det bästa av både metall- och trästickor samtidigt och jag älskar det! Suzanne’s ebenholz i storlek 4mm är extra bra kompis med mina händer. Dessutom har jag två set Suzanne’s korta (10cm) strumpstickor i storlek 3 och 4mm. Inte för att jag använder dem som strumpstickor, men för att de blivit min favorit bland flätstickor!

DSC_0059
Men alla utbytbara då? Vilken är egentligen bästa sorten utbytbara stickor? Mja… Jag använder funktionen att byta sticka på kabeln bara när det har betydelse för plagget. Jag sätter av ärmarnas maskor på en Knitpro-kabel för att sedan kunna sticka av dem därifrån till exempel. Eller, jag använder Knitpros kroknål på en kabel när det ska plockas upp maskor längs en kant (Oh, så fiffig jag känner mig då!), men stickar sedan av dessa maskor på en favoritsticka, som ofta är fast på sin kabel.
DSC_0072
Nu i våras köpte jag dock ett set med Chiagoos utbytbara och jag tycker väldigt mycket om dem, men jag upptäckte nästan till min förvåning att jag fortfarande valde Chiagoos fasta över de isär-tagbara när jag hade chansen. Jag älskar Chiagoos plastade vajer-kabel och jag tycker deras lace-sticka är precis lagom spetsig för många projekt jag tycker om… Så, ännu en favorit, men när jag använder den beror på projektet. Som med alla andra stickor.

Och ja, jag stickar uteslutande med rundstickor. Jag har några par raka stickor, men de är nästan kuriositeter här hemma.

Det är allt jag tänker säga om stickor. Men jag har Andra Prylar också i en ganska välfylld tillbehörsväska. Ur den tänker jag bara plocka några få mer eller mindre nödvändiga favoriter och berätta vad de är för något. Jag vill nog mest visa att mitt intresse är en materialsport…

Farmors sax. Den här är liksom viktig på fler än ett sätt.
DSC_0067
En bordskrok som gör att jag kan hänga stickväskan under fikabordet när jag är på stickcafé.
DSC_0070
Två Albyl-askar och en Snobben-ask, fyllda med markörer, stoppnålar och annat smått som behövs då och då och däri ligger också ett wpi-mått som min make snidat åt mig i hjorthorn..

DSC_0069
Markörer förresten… Jag har verkligen en favorit här i små färgglada titanringar med pärlor som jag köper fler och fler av och som jag hittar i botten på de flesta av mina projektpåsar. Och så hänger jag upp dessa söta små markörer på ett halssmycke designat just för den funktionen, så att jag alltid har några med mig. Dessutom matchar de så fint med mitt armband, som även är en varvräknare. (Hm… jag hittar inte armbandet. Här är en länk till en bild på det!)
DSC_0073
Så nog köper jag en del stickrelaterat som jag inte behöver. Det erkänner jag gladeligen. Men jag ser till att ha bra verktyg för mitt hantverk, på samma sätt som snickaren eller målaren. Och jag ser till att min passion syns i min stil på samma sätt som vilken fåfäng människa som helst. Jag känner mig fin i stickning. Inte bara i hemstickade plagg, utan i såväl nördiga accessoarer som i kunskap om min passion. Stickning klär mig.

Taggar:, , ,