You can tell alot about a woman by her hands

Written by Julia & Jåanna. Posted in Julia & Jåanna

Nu tänkte vi snacka lite om Almedalen som sedmera blev Avtryck och Avtryck Festival. Vi hade i några tidigare projekt arbetat tillsammans med Kulturungdom (TIPS TIPS! Sök upp Kulturungdom om ni vill ha hjälp med någon idé ni har) och blev av dem 2013 tillfrågade att följa med till Almedalsveckan på Gotland (TIPS TIPS IGEN! Det växer ruccola på gatan i Visby så det är fett ovärt att köpa i affären) och för en gångs skull höll vi med Reinis.

Vi tyckte alltså att det var en bra idé. Varför Kulturungdom ville ha med oss var för att de årligen skickar dit unga kulturutövare för att se Almedalsveckan från ett annat perspektiv. Vi blev naturligtvis ditskickade för att titta på Almedalsveckan ur ett konstnärligt perspektiv. Sagt och gjort. Vi åkte båt. Det sög. Vi möttes upp av Stina från Kulturungdom i hamnen och det var bara att sätta igång. Vår plan var inte speciellt genomtänkt. Vi tänkte på människorna bakom partierna, hur riksdagspartierna inte hade varit någonting utan människor som röstar på dem och som står på barrikaderna och pratar för dem. Vilka är de? Vad gör de? Vad har de i väskan? (Som sagt; inte speciellt genomtänkt). Vi sprang helt enkelt runt i Almedalen och krävde folk på saker som de hade tillgängligt för att på något sätt påvisa den vanliga människan bakom partierna. Detta skulle vi sedan sätta ihop till skulpturer. Denna planen körde vi fortfarande på när vi kom hem. Så, vi köpte 36 kg alginat (googla) och började bråka. Planen gick åt helvete och skulpturerna såg ut som fallosar. Ny – mer genomtänkt idé – var tvungen att ta plats.

tumblr_m3me483t2d1qg9mo1o1_500

onsdag bild 2

När vi torkat tårarna och kammat oss satte vi oss ner och började snacka om vad politiken har gjort för intryck på oss. Vad har politiken gjort för avtryck på oss? Vad minns vi? Vilka minnesbilder finns? Vi insåg ganska snabbt att detta var en fin idé och små minnesbilder började formas. Vi insåg dock ganska snabbt att det mest var hemska saker vi mindes, Anna Lindh, Olof Palme, Sven Otto Littorin. Vi vet inte om det här säger mer om den svenska politiken eller mer om oss. Men så blev det. Vi gjorde helt enkelt små fossiler och avtryck i tiden. Minnesreliker från olika saker vi kommer ihåg. Såhär ser de ut:

alla

gudrun o julia almedalen

Mer imorgon.

Puss,
Julia och Jåanna

Ps. Jävlas inte med Sverigedemokrater på Almedalsveckan, de blir vansinniga. Och försök inte so Gudruns läppstift. Hon blir förnärmad. ”Hur skulle det se ut resten av veckan?”

Taggar:, , ,