#throwbackthursday

Written by Julia & Jåanna. Posted in Julia & Jåanna

Idag är det torsdag så vi tänkte ta en avstickare eftersom det är #throwbackthursday. Vi ser på konst som någonting universellt som alla mår bra av och som kan bryta kulturella gränser. Därför tycker vi inte att konsten ska vara så elitistisk som den är idag och som en förlägning av det försöker vi alltid bryta ner och sudda ut gränserna för vem konst är till för. Vi kan ju tillsammans ta en trip down memory lane och minnas när vi valde att förlägga en utställning i en skatehall delvis för att vi hade ”för dålig framförhållning” och delvis för att vi ville att våra vänner och andra kidz skulle våga komma och titta på utställningen. Vår utställning var inte till för alla redan kulturella människor utan för unga människor som kanske inte alltid vågar gå in på gallerier och utställningar för att en tänker sig att en kunskapsnivå krävs för att vara tillåten att gå in och kolla läget.

De stackars kulturella människorna reagerade ungefär såhär:

Och kidzen ungefär såhär:

Men de kulturella fina människorna kom ju ändå till oss vanliga dödliga. Inte för att vi var dödliga utan för att de var helt övertygade om att en sånn här idé måste ju komma från någon med hög utbildning. SÅ OTROLIGT POPPIGT OCH NYTÄNKANDE, WOW. Kom gjorde de, men många av dem vände på klacken och gick utan ett ord när de fick reda på att vi inte gått någon högre utbildning alls. Och detta var efter att de berömt utställningen.

Eller en annan trip, när vi ställde ut hos en gallerist som stundom hade svårt att dra folk, men när vi hade utställningen så såg galleriet mer ut som en fritidsgård än ett galleri. Vi tror helt enkelt om att det handlar mycket om att bryta ner den gamla skolan och se nya sätt att locka intresserade människor på. Att få dem att förstå att konsten inte behöver vara så elitistisk som många tror att den är. Att vara öppen och välkomnande. Och att tala ett språk som alla kan förstå.

torsdag bild

Det är naturligtvis svårt att bryta ner tanken på att konsten är elitistisk och vi har naturligtvis inte alla svaren på den här frågan. Även om vi hade det så skulle vi nog, kanske, inte avslöja dem. Eller jo, det skulle vi. Summa sumarum är att vi tror att det är viktigt att våga testa nya saker för att locka människor till konsten. Misslyckas du är du bara en erfarenhet rikare.

Puss,
Julia och Jåanna

Taggar:, ,