Dansk och svensk vävning

Written by Asa. Posted in Åsa Martinsson

Som alltid när jag möter danska vävare funderar jag över skillnaden mellan dansk och svensk vävning. Första gången jag på allvar såg vad danska vävare åstadkommer var på en utställning som Midtsjællands vævekreds annordnade tillsammans med Vi Vävare i Skåne. De danska vävarna hade vävt flotta beklädnadstyger med ett fantastiskt fall och med för oss ovanliga garner, en med inslag av kassettband! De svenska vävarna hade satsat på att sy upp kuddar av sina tyger. Deras tyger var lika vackra, men betydligt mer traditionella. Det här visade tydligt den skillnad jag sedan sett mellan dansk och svensk vävning. När jag frågat danskarna vad det beror på svarade de att eftersom vävningen i hemmen försvann i Danmark så har de inte en obruten traditionen som vi svenskar. ”Vi är lite mer anarkistiska” sade någon.

Tradtionen kan var en styrka, men också en begränsning. Vi har en hel del att lära av de danska vävarna när det gäller att ta ut svängarna. Förra året gav Midsjællands vævekreds ut en bok med många av sina vävar – Vævning for Venus. I höst kommer Lotte Dalgaard ut med en bok som handlar om de många nya garner som nu finns på marknaden – åtminstone i Danmark! Boken heter Magiske Materialer.