Slöjd är ett hot mot säkerheten

Written by Hjalte. Posted in Hjalte Strandén

I helgen som var besökte jag Stockholm. Under lördagen skulle jag på möte och senare på kvällen skulle jag träffa några vänner. På kvällen var det tänkt att vi skulle ha en liten fest. Till denna fest hade jag tagit med några av mina träfigurer som jag nyligen färdigställt. Jag ville visa upp dom och jag skulle också ge bort en av dom. Den ena figuren är ganska stor. Den är 65 centimeter lång och kanske 10 centimeter runt om. I och med att jag hade bråttom till ett möte valde jag att inte checka in något bagage på flygplatsen. Den ena figuren stack alltså upp ur min ryggsäck på ett ganska iögonfallande sätt.

 

På Umeå flygplats var det inga problem. Jag gled lätt och ledigt förbi säkerhetskontrollen. Bältet fick jag ta av mig, men den 65 centimeter långa rönnstav som stack upp ur ryggsäcken väckte ingen uppmärksamhet. Väl i Stockholm avlöpte allt också någorlunda smärtfritt. Jag blev bara antastad två gånger under min vistelse där. Sen på söndagsmorgonen skulle jag flyga hem igen. Jag försov mig lite så jag fick skynda mig ut till Arlanda. Jag tänkte mig att jag även denna gång skulle glida genom säkerhetskontrollen. Men nu blev det stopp. Det var ganska lite folk så när det var min tur stod tre män och tittade på min väska. De frågade vad det var jag hade i väskan. Jag svarade att det var något av ett religiöst föremål. De hävdade dock att det var en batong. Jag skickades ner igen. Först fick jag stå i kö för att ens kunna förklara mitt problem. Damen bakom disken frågade om det var en batong jag hade. Jag visade upp föremålet och förklarade att det inte var en batong. Då svarade hon att det ändå räknas som en batong.

 

Efter det fick jag stå i en ny kö för att kunna köpa emballage att packa in figuren i. Sen fick jag prata med en annan person för att få en stämpel. Efter detta var det dags att köa igen för att slutligen lämna in mitt paket. Att mina hobbyverksamheter kan vara så värda att uppmärksammas. Slöjd är samhällsomstörtande!