Fokusera

Written by Anna. Posted in Anna Palm

Fokusera.Ett ord jag som något förvirrad och splittrad person fått höra hela min uppväxt. (tydligen har det varit mycket fokusering på att fokusera i media på senaste tiden då jag hör folk på radion, kanske  var det arne hägerfors, och annat folk i min omgivning som sägs vara less på fixeringen kring ordet) För mig har det först nu börjat väcka funderingar som jag tänkte försöka dela med mig av.  Jag gör mitt bästa för att ta mig från början till slut utan att göra er helt förvirrade. 

Har på senare tid börjat reflektera över betydelsen och i vilka sammanhang det skulle passa in i min vardag. Jag har upptäckt att i min omgivning finns det väldigt många saker som Måste göras av nån anledning. Ofta är detta att städa, tvätta, diska osv. Vilket är några av de saker som jag vissa dagar inte har några problem alls att utföra, men som ofta sägs vara ett måste. Det måste städas innan helgen, det måste diskas direkt efter maten, det måste måste måste måste…..Jag blir bara trött och uttråkad! Måsten känns ofta meningslösa och tråkiga om det inte finns något bortom det som man vill uppnå. Måsten finns även i en annan bemärkelse som kan kännas mer motiverande (om man fokuserar förstås), t.ex för att uppnå ett visst mål så bör man inte bara fokusera på målet utan även de saker som behöver göras för att kunna göra det man vill.  

Det handlar om att bestämma sig för vad det är man vill göra just nu. Är det att städa hela huset, eller är det kanske sticka eller måla en stund? Jag menar att istället för att känna hur irritationen växer över att måsta diska, bestäm om det verkligen behöver göras på en gång och bestäm vad det är man skulle vilja göra istället. Bestäm och –Fokusera! Målen bör såklart vara realistiska men vad som är det är såklart upp till var och en. Fokuserar man tillräckligt så tror jag inte det i sig är någon svårighet. Viktigast är att utnyttja tiden till saker man finner givande.  

Då jag fått äran att skriva för kravallslöjd utgår jag ifrån att det jag och ni verkligen vill göra är ju att skapa. Vad som helst. Stort eller smått. Därför vill jag säga till alla er – Fokusera, koppla bort alla ”måsten”,som faktiskt inte behöver göras på stört. Njut istället en stund av skaparglädje, där kroppen mår så himla mycket bättre än med handen i skurhinken!  

Tack för idag!