Tisdag med Algots pågar och täljprocesser

Written by Jogge. Posted in Jögge Sundqvist

Skogsexkursionen blev ett äventyr. Vi skulle till ”Algots pågar”, Kalle och Nisse, som bodde några kilometer från skolan. De visade sig vara två fnissande bröder i de dryga 80 som tyckte det var underbart att få träffa så mycket folk. Kalle visade oss sin skog som var fylld av alla träslag vi kunde önska. Första slevämnet dök upp på en liten halvt nedlutad bok som jag tyckte var på gränsen till att ruttna när snittytan blottlades. Jag tittade på kronan som såg helt frisk ut. ”Hm, något stämmer inte. Så jag frågade Kalle vilket träslag det var varpå han på rullande skånska säger: ”Di däär, di äur braukvee!” Brakved! Ett lättkluvet sprött och hårt virke som vi definitivt inte är förärade med i Norrland. Jag hoppas att jag fortfarande får lära nytt när jag fyller 100. Medan vi slogs med de efter norrländska mått aggressiva myggen tog vi krokvuxen bok, björk, sälg, och hassel till skedar, slevar, handtag och bärträn.    

surolle & Algots pågar     s u r o l l e  & Kalle & Nisse

När vi kom tillbaka till pågarna ville Nisse visa en skiftesverkstuga, på skånska bålestuga, som han räddat undan förfall 1951. Skiftesverk innebär att utkluvna eller sågade bräder är innotade i stående stolpar, en vanlig sydsvensk huskonstruktion vid sidan om korsvirkeshus. Inuti visade det sig att han hade samlat en osannolik mängd gamla bruksföremål, allt mellan armborst och porslinsbägare. Nisse drog upp en fil ur fickan och filade till stiftet till en gigantisk trattgrammofon, sen la han dit en stenkaka och vevade fnissande med pekfingret på etiketten så att swingmusiken kunde ljuda ur tratten! Jag som trodde att scratching var en någorlunda modern företeelse. Besöket blev en oförutsett highlight, som alla fnittrade högt åt hela dagen.

Nisse scratchar    Nisse Scratchar

Under eftermiddagen silade ljuset mellan grenverket, och den putsade väggen reflekterade solen in under grenarna. Vi hade en av de vackraste sked- och slevgenomgångar jag hållit genom åren. Släpljuset på de täljda ytorna skimrade som glittret på bottniska viken en brittsommardag. Men jag tror ingen riktigt uppfattade det, alltför upptagna med kampen att betvinga trädkött och täljprocesser.

På kvällen for vi på Kjell ”Snickarprästen” Perssons initiativ till en restaurang i Åhus, men först tog vi ett fräscht dopp i havet. Till Handelsbaren åkte vi i båt över kanalen, en lång tripp på ungefär 3 minuter, men det gav onekligen en skön känsla som stimulerade smaklökarna. Louise och Mattias från kursen var också med.

Snickarprästen och surolle på Handelsbaren                                    Kjell ”Snickarprästen” Persson & Jögge Sundqvist