Varje stygn har sin tid

Written by AnnaMaria10. Posted in Anna-Maria Odén

När man syr går det inte att stressa. Det blir bara fel och trassel då. I alla fall för mig. Jag praktiserar på en syateljé, och det tog mig två veckor att få min kropp att inse att jag inte behöver springa maraton på jobbet varje dag. Varje stygn har sin tid. Det tar liksom den tid det tar, att föra nålen genom tyget och låta tråden förvandla sig till ett broderi. Jag varken ”sölar”eller latar mig på jobbet, men pulsen är heller inte 180. (Och jag ser det inte så här romantiserat när jag är där. ) Men det lönar sig liksom inte att slita och dra stressat i nålen, det blir inte bra av att stampa symaskinspedalen i botten. Man tappar kontrollen och innan man hunnit säga ”sysax” så har man sytt snett och fel och får göra om. Gör om, gör rätt. Var noggrann. Varje stygn har sin tid.

När jag då sitter där och broderar på mina konsekrationskors, slås jag av en annan tanke. Det här har (främst) kvinnor gjort i alla tider. Symbolen är gammal, och den blivande produkten är gammal. Men framför allt, vi har broderat, förskönat i alla tider. Läggsöm och kedjestygn har funnits åtminstone sedan sen vikingatid. Fanor och banér har broderats av flinka fingrar. Kläder har sytts och fått dekor i form av vävda band och broderi. Plötsligt känner jag mig ganska liten. Jag är en i mängden en bland hur många som helst som gör eller har gjort det jag sitter och gör precis just nu; Syr ett stygn i taget. Varje stygn har sin tid.

Samtidigt är det ju så att det jag gör också är väldigt stort. Kyrkliga textilier bevaras idag. Det jag sitter och syr på, kommer att användas så länge som tygerna håller, bokstavligt talat. Om jag syr ordentligt, noggrant varje stygn, och om sedan textilerna handhas på rätt sätt så kommer det jag gör idag, att användas länge, och sedan bevaras för kommande generationer. Varje stygn har sin tid. Hur lång den tiden är beror helt på.

Samma sak med det jag gör hemma. Om det görs ordentligt så håller det. Om Busan vill vara med och ”garna” så får hon det, plötsligt får stygnen bara ta lite längre tid i anspråk. Och så får varje stygn en ny innebörd och ett nytt syfte. Kanske blir det lite nya stygn också, sydda av en knubbig liten hand. Det gäller bara att anpassa materialet och stygnet, så kan även en treåring brodera. För varje stygn har sin tid.


Taggar:,