Shopping

Written by Niklas. Posted in Niklas Karlsson

En del hävdar att slöjd är någon sorts samhällskritik. Ett sätt att uppväga för kommersialismens dåliga sidor. Det håller inte jag med om. Det är bara slöjd. + och – några grejjer.

Samhällskritisk kan man ju vara ändå, hehe. Som det här med shopping. Det börjar äckla mig. Idag var det en krönika i Ljusdalsposten där en skribent skrev om sin shoppinghelg i Gävle. Det var lustfyllt skrivet. Höstshopping kallade hon det.

Själv har jag svårt att ens tillgodose mina behov. Att bara gå och köpa något känns inte lockande längre, så jag märker att jag har börjat undvika det. Vårt hem skriker efter förvaring nu när vi har barn och sådär. En enkel lösning vore ju att åka till Ikea och bara köra hem det man behöver. Men alla dessa program och tidningar och krönikor och artiklar och reklamblad har liksom laddat den handlingen med så mycket värderingar eller associationer att det tar emot. Det är liksom inte neutral mark längre. Det har blivit politiserat på något konstigt sätt för mig. När jag går in i en möbelaffär eller heminredningsaffär ser jag framför mig Carolina Klufts lurigt fundersamma leende – ”lack är ju praktiskt, men oljad valnöt är ju så himla snyggt…”. Vojne, vojne, hur ska jag kunna göra detta omöjliga val. Liksom. Världen blir enfaldig. Prylarna upptar all vår tid. Att hitta rätt prylar, att göra sig av med prylar… Det känns som om jag står där och gör precis vad som förväntas av mig.

Men jag lurar alla. Jag har börjat köpa mina möbler på auktion. Ett väggskåp med tjock, ful färg. Bara att skrapa och slipa och sätta dit någon liten list, sedan måla. Ingen vet hur fint det är egentligen – det vet bara jag. En sekretär med udda knoppar, bara att skruva bort och svarva nya. När man öppnar luckan – en gammal björkådring. Fantastiskt! Fyra stolar slängda på en bränngrop. Idioter!

 

Skåpet med ny dörrspegel, fyra stolar hittade på en bränngrop

Så idag har några av mina ovanligare hyvlar fått tjänstgöra. Då jag gjort en ny dörrspegel till ett auktionsfynd, i form av ett hörnskåp. Det var rätt risig färg, tjock och ful, så jag har skrapat och slipat det och passade på att plocka bort spånskivan som satt som dörrspegel.
Jag hyvlade en spånt med nya simshyveln som jag köpt på Tradera. Den funkade skitfint. Sedan provade jag en hyvel med snedställt stål för att hyvla ändträ. Den behöver justeras. Sedan hyvlade jag rillorna i luckan.

Det är min ”nonshopping lifestyle”. Köp trasiga prylar och laga. Gör egna prylar av saker du fått gratis. Renovera. och köp rättvisemärkt.

 ps. Vad ska jag ha för färg på luckan? Servalack är ju praktiskt men oljad valnöt är ju bara sååååå läckert….