B-uppsats

Written by Emilie10. Posted in Emilie Karlberg

Äntligen färdig! Har nu i ungefär 5-6 veckor skrivit min B-uppsats i Textilvetenskap. Det enda som återstår nu är att göra min uppsatsventilering nästa vecka sen är det dags för ett välbehövligt sommarlov.

Här kommer en kort resume på uppsatsen jag skrivit;

Mitt intresse för ridning låg till grund för att jag beslutade mig för att skriva min B-uppsats om sadlar. För att inventera hur beståndet såg ut valde jag att vända mig till tre museer, Skokloster, Nordiska museet och Livrustkammaren. Efter dessa kontakter föll mitt ämnesval på damsadlar, mer specifikt på brudsadlar från allmogen. Under våren 2010 åkte jag till Nordiska Museets samlingar och fann där flera intressanta dam- och brudsadlar från slutet av 1700-talet, från Värmland, Västmanland, Dalarna och östra Gotland. Frågor väcktes och jag beslöt mig för att göra en grundlig genomgång av sadelns historik för att kunna besvara frågeställningarna kring exemplaren.

Uppsatsen utgör en fallstudie av en sadel från Värmland, daterad 1791 och resultaten av denna jämförs med dam och brudsadlar i Sverige från samma tid.

Frågeställningar;

  • Hur har den ceremoniella damsadeln utvecklats utifrån den vanliga manssadeln?
  • Hur såg de typiska dragen ut bland allmogens brudsadlar kring slutet av 1700 och början av 1800- talet?
  • Vilka skillnader är det mellan den adliga och allmogens damsadlar mellan 1100- 1700-talet?

För den som sen blir intresserad av ämnet kan jag säga att det finns en hel del intressant litteratur att hämta både från Nordiska och livrustkammarens bibliotek.

Jag kommer nog inte att publicera min uppsats på nätet men för den som är intresserad av att läsa hela så finns den på Konstvetenskapliga institutionen på Uppsalas universitet från och med början av Juni.

/E


Taggar: