Konstutställning och Festival

Written by Emilie10. Posted in Emilie Karlberg

Igår fick jag uppleva Annie Leibovitz, Vee Speers, Lennart Nilsson och Joel Peter-Witkin på det nyöppnade museet Fotografiska i Stockholm vid Slussen. De som jag verkligen tog till mitt hjärta och verkligen blev berörda av var Lennart Nilsson med hans samlade verk ”Ett barn blir till”. Hans bilder var en fantastisk upplevelse där man fick se uppförstorade bilder av livets början i livmodern.

”Ett barn blir till ses idag som vetenskaplig medicinsk fotografi, ett område där han är internationellt erkänd som banbrytare”

Vee Speers bok köpte jag hem direkt:) verkligen älskade hennes bilder, de var otroligt inspirerande. Jag lät kopiera in utställnings texten för att ni ska få en bild av vad hon har fotograferat.

”De måleriska porträtten, det dramatiska anslaget och den unika färgsättningen är kännetecken för Vee Speers verk. I The Birthday Party möter vi hennes teatrala fotografier av utklädda barn, ofta med mask, på väg till ett imaginärt födelsedagskalas. Speers fick idén till projektet under sin dotters födelsedagsfest och ser utställningen som delvis självbiografisk med minnen från sin egen uppväxt i Australien. Hon beskriver med sina porträtt en tidlös tillvaro där det samtidigt finns en känsla av både lekfullhet och hot. Enligt Speers speglar barnen i sina lekar roller tillhörande den vuxna världen; rollen som far, som mor eller en soldat på väg ut i strid.

Många av barnen i Speers värld håller i symboliska objekt som vägleder oss in i deras fantasivärld. Till exempel, i ett fotografi fångas betraktaren av den olyckliga blicken från en ung flicka, klädd som en sjuksköterska. I händerna håller hon sin trasiga docka. En ung pojke i soldathjälm greppar om sitt gevär. En Caravaggiolik pojke med lockigt hår visar graciöst upp en vit klänning med ena axelbandet slarvigt nedhasat från axeln.

Presenterar barnen genom sin lekfullhet en okänd framtid? Är Speers verk en kommentar på de könsroller som serveras oss tidigt i vår uppväxt? Eller bjuder hon in betraktaren till att komplettera hennes narrativ med våra egna erfarenheter och associationer? Speers skänker oss fler frågor än svar i The Birthday Party. Denna fängslande blick in i barnens lek påminner oss om vår egen ungdoms äventyr. The Birthday Party är också en påminnelse om vår kollektiva erfarenhet av makt och krig och vårt aldrig sinande behov av att fly in i fantasins värld.”

Helt fantastiskt:)!

Idag ska jag fortsätta insupa kulturlivet, fast idag på festivalen Torgmagi i Fisksätra, Nacka. Festivalen är gratis och bjuder på  konst, musk, dans och poesi samt mycket annat. Jag hittade dit pågrund av att jag blivit lite intresserad av Guerrilla Gardening och de har en workshop där.
För er som vill se vad de sysslar med se deras hemsida;
www.tillvaxt.org eller www.guerrillagardening.org
Till er som tycker att det har varit intressant att följa mig den här veckan kan fortsätta läsa på min blogg. Den är under konstruktion och är i dagsläget endast full med bilder av saker jag har gjort men text kommer nog under nästa vecka.
Hörs:)/ Emilié



Taggar:, , ,