Kultur i finska lappland

Written by Tor. Posted in Tor Birkelund

Hallå. 

Just nu är jag ganska nöjd för jag har fått en del positiv respons på mina knivblad på ett utländskt knivforum. De gillar våra vanliga traditionella knivar och kallar dem ”scandies”  

Internet verkar vara framtiden för oss som hellre jobbar praktiskt än att sitta vid datorn. Hmm.. 

Igår postade jag bilder från damasksmidesprocessen utan förklaring.Man sammanfogar först några lager stål med minst två olika legeringar.Paketet värms och smids ut för att sedan vikas ihop så det blir dubbelt så många lager. Detta upprepas tills man har ca minst 100 lager. Detta går även att göra med ädelmetaller och kallas då Mokume Gane. 

damaskpaket.jpg  knivblad.jpg

Sen smider man knivblad av detta material, som får ett fint mönster om de får ligga i syra ett tag. Det finns oändliga variationer för att skapa olika mönster. 

Det har inte hänt något speciellt idag (hittills) utom diverse filosofiska diskussioner med mina finska klasskamrater som är hur sköna som helst, och vi har så himla kul! 

De kommer varje dag tillsammans i varsin vit Lada (rysk bil) och vi brukar b.la. fiska och laga indisk mat tillsammans. 

Här kan ni se Jani strax efter en eldsvåda i kläderna och Arto i sin Lada.

 jani.jpg   arto.jpg

För ett tag sen var jag i Finland på en smidesfestival och det var en perfekt kombination av smide, täljning, kolmila, tjärdal, karaoke, tango och rökbastu. 

Här är en bild på (från vänster) mig tillsammans med en slöjdare som kom på cykel från Missouri, samt smidesmästaren Heimo Tuomovaara.

 sirnio.jpg   renskinn.jpg

Jag har även nyligen ägnat mig åt att lära mig garvning med traditionella metoder för att kunna tillverka mitt eget knivslidesläder från grunden och med den rätta looken.

 Nedan två klassiska fordon i all sin enkelhet.

baten.jpg  bilen.jpg