Vilda Västern och politiska barnfilmer

Written by Tor. Posted in Tor Birkelund

Nu har jag blandade känslor. Välbehaget kommer från att jag just beställde en snygg keps från ett smidesforum, och obehaget från att jag just svept en liter mjölk med chokladsmak. Dessutom är jag irriterad på vädret för att bilrutorna immar igen. Det blir ju inte heller lättare att se något när det blir mörkt så tidigt.  

Och som ni kanske har sett på nyheterna så blev ju elleverantören här uppe på dåligt humör för ca ett år sen och stängde av all gatubelysning i hela kommunen, och han har tydligen inte blivit på bättre humör än för det är becksvart ute. Liten överdrift där för nu är det fullmåne, men annars skulle det vara sant. 

Här kan ni läsa det senaste om mörkret i Övertorneå kommun: http://www.nsd.se/sok.aspx?srch=ekforsDet är ju rena Vilda västern! 

Ok, jag sitter alltså på skolan som vanligt för jag fortfarande inte fått tillbaka Internet hemma. Men idag har jag lämnat Abraham i lägenheten. Han ville stanna och se på filmen Dunderklumpen som jag lånade på biblioteket idag. Den rekommenderas starkt till alla som inte har sett den. Jag älskar när han på fjälltoppen öppnar barnets skattkista som helt oväntat inte innehåller pengar, utan –”en liten fin sten, en lien fågelfjäder, en liten vacker blomma, och glädjens luft som blåser sakta omkring oss.. ” 

När jag ändå är lite halvsur kan jag passa på att nämna lite andra motgångar jag har haft idag, Jag hade tänkt att liksom göra en bildserie med ett knivblad som växer fram men det är något elfel med bandslipen just nu när jag behöver fixa eggen, och elsnubben som ska laga den tar då sannerligen god tid på sig. 

Och så det här med att jag fastnade med handen i maskinhammaren och krossade den totalt!-Oj, nu skenade visst fantasin iväg lite. Det där sista hittade jag bara på. 

Åter till sanningen, jag har inte direkt orkat göra något idag utan mest suttit vid datorn och letat inspiration. Det är ett j***a gytter det här med hantverk, så fort man tror att man har börjat förstå grunderna inom ett ämne så fullkomligt exploderar ämnet och blir hur stort som helst. 

Jag kom hit med förhoppningar om att fördjupa mina kunskaper i knivsmide och lite vanligt traditionellt brukssmide. Men nu tillbringar jag dagarna framför Internet och söker som en besatt information om Mokume Gane, den japanska tekniken där man sammanfogar ädelmetaller och dess legeringar, gjutning under vatten, tillverkning det dendritiska superstålet wootz som bara behärskas av ett mycket litet antal ryssar, timascus, en nyupptäckt teknik att sammanfoga titanlegeringar som behandlas med elektricitet för att få ett färgspektrum i regnbågens all färger. Och alla urgamla japanska tekniker hur man skapar patina med oxider på olika material är ju hur intressant som helst. Att lära sig gravera i metall som de gör på vapen skulle inte heller vara helt fel. 

mokume-gane-teapot.jpg    timascus.jpg     shamshii.jpg  

mokume             timascus                        wootz

För att inte tala om alla mammutbetar, meteoriter, fossila valross-penisben, pannben från myskoxe och annat som kan användas till skaftmaterial och säljs bl.a. på ebay. 

Äh, nu blev klockan så mycket så nu ska jag sluta svamla. Jag återkommer imorgon, förhoppningsvis med nåt mer handgripligt.

Jag avslutar med några vackra vyer från närmiljön.

bh-910904-4.jpg      

bh-940914-14.jpg    

bh-910903-5.jpg