Vildmarksslöjd och vedbilar

Written by Tor. Posted in Tor Birkelund

Jag kom just tillbaka från ett barnkalas hos en förskoleklasskamrat till Abraham. Det var hos en trevlig familj som bor vid en sjö och dottern har en egen renkalv.

Det här är Abraham.

abbe.jpg

Vi har inte snö än, bilden är från i våras.

Så, det här med bushcraft. Detta har tydligen blivit ett känt begrepp och en rörelse som växer internationellt. Det verkar komma från Australien och syfta på hantverks-och överlevnads kunskaperna som innehas av folk som lever nära naturen. Det finns visst minst ett brittiskt TV-program med detta tema.

Det verkar som det här med bushcraft är ganska likt vad jag själv och många andra sysslar med, det är bara att det inte finns något ord för det i vårt språk. Kanske för att det inte är så skiljt från den normala vardagen som det är på andra håll.

Det är i varje fall intressant att i denna ”moderna” värld där människan skiljs mer och mer från sin naturliga omgivning så bildas ett ökande intresse både för friluftsliv och hantverk, som ofta har många paraleller.

Som slöjdlärare jobbade jag ganska mycket på detta tema. Det är lätt att slöjda utomhus om det ändå bara är handverktyg man tänkt använda. Både barn och vuxna uppskattar ju fårstås också en produkt man omedelbart får användning för. Och dessutom blir det en trevlig stämning om man sitter runt en eld.

Jakt fiske och vildmarksbetonat tema kan även vara ett tips för konsulenter som vill ha fler män på kurserna.

Det blev lite trassligt resonemang och naturligtvis hör alla hantverk inte hemma i skogen men jag tror det framgår vad jag menar.

I början av veckan hade jag stora förhoppningar om att och ta lite fina foton till bloggen från div fiske, täljning och korvgrillning. Jag tänkte inte då på att den här bloggskrivningen skulle ta upp all min tid på kvällarna. . 

Imorgon blir det nog inget besök i Lappträsket eftersom jag kanske får besök av två killar från Nepal som studerar vid Kemi Universitet.

Nu går jag hem, men imorgon kommer mina funderingar troligtvis att till viss del innefatta andliga dimensioner.

Att detta idag ses som ovanligt tycker jag är lite oroväckande.

Först måste jag bara lägga in en bild på ett mäktigt projekt jag har sett som är både miljövänligt, hantverksmässigt och framförallt snyggt.

 gengas-pv.jpg  240gengas.jpg

Det blev visst två. PV:n rullar i Umeå. Snacka om coolt att köra omkring med ved i tanken! (Det är fullt lagligt att bygga om bilen till gengasdrift).