Hur man hittar sin grej

Written by Maria. Posted in Maria Lundström

StanleyJag tycker det är spännande att höra hur människor hittar sin grej, sin hobby eller sin livsstil. Välj själv det ord ni tycker passar bäst, jag tror dock alla förstår vad jag menar.

Mycket i våra liv styrs av slumpen vill jag tro. För egen del var det verkligen en stor slump att jag började ägna mig åt slöjdandet i större utsträckning än det behovsslöjdande jag utövat som ung tonåring. Ni vet, man behöver en ny halsduk, hittar ingen som duger i affären utan istället köper man lite garn och stickar. Det var på den nivån mitt slöjdande var när jag växte upp, förutom det jag gjorde på lektionstid när det var slöjd på schemat.

Det stora intresset för träslöjden drabbade mig först när jag lämnade gymnasiet. Jag gick via teknikprogram och tankar på att bli maskiningenjör till att inse att det inte var vad jag ville. Efter studenten blev jag tipsad om att gå en kurs på umu, Slöjdhantverk ur ett kulturhistoriskt perspektiv, för att göra något samtidigt som jag funderade ut vad jag ”skulle bli när jag blir stor”. Under kursen började jag fundera på om inte slöjdlärare kunde vara yrket för mig. Trä som material fascinerar mig mer än textila material, så valet föll på trä som inriktning. Även om jag uppskattar att jobba i textila tekniker mycket så kändes det aldrig riktigt aktuellt att läsa textil. Även om mina kursare på den textila inriktningen förmodligen inte håller med mig. Jag var nämligen rätt ofta uppe hos dem och fick testa på teknikerna som de jobbade med också… Så jag vet inte, jag kanske har gått en och en halv utbildning, haha…

Det är lätt att vara efterklok, men jag kanske förhastade mig lite som gick direkt på lärarutbildningen. Ett år eller två på folkhögskola hade inte skadat. Men samtidigt gick jag slöjdlärarutbildningen i rätt tid. Året efter jag började plugga förändrades lärarutbildningen och jag är helt säker på att det inte blev till det bättre när man ser till de rena ämneskunskaperna. Samtidigt är det ju så att läraryrket handlar om så mycket mer än bara rena ämneskunskaper.

Men istället har jag blivit bra på att ständigt ta tillfället i akt att lära mig nya saker och tekniker, dels på egen hand men jag försöker även gå en kurs eller två varje år för att fördjupa mig i det jag inte jobbat med så mycket tidigare. Samtidigt är det väl så att när vi människor slutar vara nyfikna och inte längre vill lära, då tror jag vi tappat meningen med livet. Så det känns rätt naturligt att hela tiden vilja lära sig mer.

Detta att blogga är ingenting nytt för mig, jag har länge skrivit om mitt skapande men jag ser verkligen fram emot den här veckan. Jag ska försöka dela med mig av mina funderar kring slöjdandet. Kanske ett och annat om hur det är att jobba som slöjdlärare eller att bli besatt av att tillverka kronor…